Διαδικασίες - εξπρές για τις σημαντικές υποθέσεις
Με σχετική εγκύκλιο του ο κ. Τέντες ζήτησε την εν λόγω λίστα προκειμένου οι προανακριτικές ενέργειες και εκδίκαση των υποθέσεων αυτών να γίνεται κατά προτεραιότητα και με διαδικασίες εξπρές, όπως προβλέπει ο νόμος 4022/2011 για την «εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σκοπός του νόμου αυτού είναι η ταχύτερη διερεύνηση και εκδίκαση των υποθέσεων: α) κακουργημάτων τα οποία δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος (Ειδικό Δικαστήριο σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών) και διαπράττουν οι βουλευτές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ακόμη και αν έχουν παύσει να φέρουν την ιδιότητα αυτή, β) κακουργημάτων τα οποία διαπράττουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Δημοσίων οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, τη διοίκηση των οποίων ορίζει το κράτος, καθώς και τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον αυτά υπάγονται στην καθύλην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να υπαγάγει τις υποθέσεις αυτές σε διαδικασίες εξπρές.
Με την εγκύκλιό του ο κ. Τέντες ζητά ακόμη από τους εισαγγελείς να τον ενημερώνουν όταν παρουσιάζονται «άξιες λόγου υπερβάσεις προθεσμιών στις υποθέσεις που υπήχθησαν στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού».