ΕΛΓΑ: Πότε θα πληρωθούν οι αγρότες για τις ζημιές από το χαλάζι - Τι υποσχέθηκε ο Αραχωβίτης

Στο τέλος του 2019 θα ξεκινήσει η αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστη η φετινή τους παραγωγή από το χαλάζι που έπεσε στο "πέταλο" Πέλλας-Ημαθίας στα μέσα Απριλίου, ενώ με την κατάθεση των δηλώσεων καλλιέργειας τη νέα χρονιά, θα εφαρμοστούν και οι πρώτες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος χρονολογείται το 1987.
5'

Στις αποζημιώσεις τωνα γορών, αλλά και σε άλλα ζητήματα, που αφορούν τους εργάτες γης, την εκπαίδευση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και τον εξοπλισμό τους με εργαλεία νέας τεχνολογίας, όπως και την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη διάρκεια σημερινής (15/5) συνέντευξης Τύπου στην Βέροια, που έγινε με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του, από σήμερα, στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας και Πιερίας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, διευκρίνισε ότι η εκτιμητική διαδικασία στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι στα μέσα Απριλίου ξεκίνησε, πρόσθεσε ότι εντός της εβδομάδας το υποκατάστημα του οργανισμού στη Βέροια θα ενισχυθεί με επιπλέον 40 εκτιμητές και γνωστοποίησε ότι τα πορίσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Όπως επισήμανε, συνολικά έγιναν 70 αναγγελίες και κατατέθηκαν 2.800 δηλώσεις ζημιάς που αφορούν σε περισσότερα από 6.000 αγροτεμάχια στην περιοχή.

Σχετικά με το θέμα του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, λαμβανομένης υπόψη και της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται ολοένα και πιο ορατές και έντονες, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε ότι η αναλογιστική μελέτη για την αλλαγή του καταστατικού του οργανισμού ξεκίνησε και υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία διαφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του, αλλά και του πνεύματος αλληλεγγύης που τον διακατέχει.

"Ο ΕΛΓΑ είναι δίπλα στον αγρότη όποτε τον χρειάζεται, με αλληλέγγυο πνεύμα. Οι ιδιώτες που εισέρχονται στο χώρο ασφάλισης των παραγωγών και των καλλιεργειών τους έχουν ως στόχο το κέρδος εξ ορισμού, και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι τους να το κατανοήσουν" επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης, προσθέτοντας "η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ πρέπει να γίνει με σοβαρότητα. Πρέπει να αναπροσαρμοστούν ασφάλιστρα και καλύψεις και εμείς ήδη έχουμε προτείνει και την προαιρετική κάλυψη. Ολα αυτά δεν γίνονται στο πόδι. Η αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού άργησε 30 χρόνια, ας αργήσει και ένα εξάμηνο ακόμη, αλλά να γίνει σωστή δουλειά που θα αφορά σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ συμπλήρωσε ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα "έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που γίνεται για την αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού και εκτιμώ ότι με την κατάθεση των δηλώσεων καλλιεργειών το νέο έτος, θα εφαρμοστούν και οι πρώτες αλλαγές που προωθούμε".

Για τα θέματα επιμόρφωσης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι "ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινά η εκπαίδευση των νέων αγροτών. Σε συνεργασία δε με το υπουργείο Παιδείας, θα "τρέξουμε" πρόγραμμα για την εκπαίδευση όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στο πεδίο των σύγχρονων δομών οικονομικής ανάπτυξης, πέραν αυτού της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών".

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εντάξει δράσεις προμήθειας τεχνολογίας στους αγρότες, αφού όπως επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης "πλέον οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτούς της δεκαετίας του 1960. Προκύπτει ένα θέμα όμως για το πώς θα προμηθευτούν τα τεχνολογικά εργαλεία που χρειάζονται, σε ένα περιβάλλον έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, και για αυτό εμείς φροντίζουμε να τους στηρίξουμε και σε αυτό το πεδίο".

Υπογραμμίζοντας την έλλειψη ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι ένα από τα θέματα που συζητιούνται σήμερα στο συνέδριο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες "αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η κατεύθυνση που καταλήξαμε είναι ότι χρειάζεται σαφώς ενίσχυση της ρευστότητας ο αγροτικός χώρος. Σήμερα θα έχουμε τις λύσεις στα τεχνικά θέματα, οπότε κλείνει και το συγκεκριμένο κομμάτι", τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες συζητείται και "το πιο πιθανόν είναι ότι θα εγκριθεί", όπως είπε χαρακτηριστικά, η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο από το 2020 και μετά, από το 10+2 σε 13+2. Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει "η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων παίρνει πόρους από τις άμεσες ενισχύσεις και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ούτε να το παίρνουμε αψήφιστα".

Για τους εργάτες γης, και συγκεκριμένα για αυτούς που έρχονται με τουριστική βίζα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε: "είμαστε σε συνεργασία με τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, 'Αγγελο Τούλκα και ήδη κάναμε αρκετές συναντήσεις, με τη συμμετοχή και στελεχών από τα υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών. Η πολιτική απόφαση λήφθηκε και ο τρόπος είναι διακρατικά, με κάρτες εργασίας για απασχόληση στον αγροτικό χώρο. Μένουν τα διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με τις διεθνείς συμφωνίες με κάθε κράτος-μέλος. Πρώτιστα μας ενδιαφέρει με την Αλβανία".

Διαβάστε επίσης:

Νέα στοιχεία για το άγριο έγκλημα στην Καλλιθέα – Ψάχνουν τον δολοφόνο της 29χρονης

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες - Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο (pics)

Σχετικές ειδήσεις