Γενοκτονία των Ποντίων: Τιμήθηκε η μνήμη των 353.000 θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας
Η πορεία προς το τουρκικό προξενείο ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ και αφού ολοκληρώθηκε η κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου προηγουμένως έγινε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Πόντου που βρίσκεται εκεί.
Τονίζεται ότι εκατοντάδες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, και φορώντας μπλουζάκια για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων «πλημμύρισαν» την πλατεία Αγίας Σοφίας από νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 ψυχών που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919.
Στην εκδήλωση λόγο απηύθυνε και ο Γιάννης Βασίλης Γιαλελής, Τούρκος ακτιβιστής ποντιακής καταγωγής. Ο ίδιος δήλωσε «υπερήφανος για τους προγόνους μου (μεταξύ των οποίων και ο γνωστός πολεμιστής Γοτζά Ανάστας). Ο πόνος είναι τμήμα της Ελλάδας τα τελευταία 2800 χρόνια».
Αφού κατέθεσε την προσωπική του ιστορία και της οικογένειας του που όπως είπε «χάθηκε» με φρικτό τρόπο, είπε: «αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση κρατώντας το κεφάλι μας ψηλά. Το έγκλημα μας ήταν ότι γεννηθήκαμε στον Πόντο, ότι είμαστε Έλληνες. Αυτή ήταν η αιτία της Γενοκτονίας. Για εμάς η 19η Μαΐου είναι ημέρα πένθους».
Στη διάρκειας της εκδήλωσης το μουσικό τμήμα της ΠΟΕ ερμήνευσε ποντιακά τραγούδια και μοιρολόγια, ενώ το χορευτικό τμήμα χόρεψε τον Πυρρίχιο.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η ποδηλατική σκυταλοδρομία στη διάρκεια της οποίας «ταξίδεψε» η ποντιακή φλόγα που άναψε το απόγευμα στο μνημείο της Γενοκτονίας του Πόντου, στην Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από το λιμάνι του Πειραιά.
Το ταξίδι της ποντιακής φλόγας ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά στις 14/5 με πρώτο σκυταλοδρόμο τον εμπνευστή του όλου εγχειρήματος, Βασίλη Καρυοφιλλίδη, ενώ καθημερινά άλλαζε χέρια. Στην όλη διαδικασία μεταφοράς της ποντιακής φλόγας συμμετείχαν έξι σκυταλοδρόμοι.
Στην Αθήνα, από τη Δευτέρα 13 έως την Κυριακή 19 Μαΐου λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) στην πλατεία Συντάγματος με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την ολονυχτία στο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα οι παρευρισκόμενοι άναψαν 100 κεριά όσα τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την Γενοκτονία .
Την Κυριακή τελέστηκε μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών και ακολούθησε πομπή μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου σημαντική στιγμή ήταν η αλλαγή της προεδρικής φρουράς από Πόντιους εύζωνες.
Τέλος η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη» στο Ηρώδειο.
Στην παράσταση συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, η Έλενα Κελεσίδου, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ελένη Ουζουνίδου, ο Χάικ Γιαζιτζιάν, η Σαρίνα Κρος η Πέλα Νικολαίδη και ο Χρήστος Καλιοντσίδης. Μαζί τους χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Έκνευσις».