Καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: Η κυρία Ζορμπά γνώριζε για το αναβατόριο στην Ακρόπολη
Θέση για τις παραιτήσεις που ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού μετά το φιάσκο με το αναβατόριο στην Ακρόπολη παίρνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλοντας πως η Μυρσίνη Ζορμπά γνώριζε πως ήταν εκτός λειτουργίας!
«Το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης δεν έμεινε εκτός λειτουργίας από αμέλεια», αλλά επειδή «από το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ χαρακτηρίζει «έωλες διοικητικά πράξεις» το αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να παραιτηθεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε ο ΣΕΑ από τους εμπλεκόμενους συναδέλφους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης «από το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων, αλλά και από την κακή κατάσταση των τειχών στο σημείο το οποίο αυτό εδραζόταν» και «για την προστασία του κοινού τον Νοέμβριο του 2018 αποφασίστηκε η προσωρινή παύση λειτουργίας του».
«Για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στερεώσεων, μετά από τη σύνταξη ειδικών μελετών, οι οποίες εκτελέστηκαν από την Υ.Σ.Μ.Α. (σ.σ. Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης), ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019», προσθέτει η ανακοίνωση. Συνεπώς, σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «η ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ, διοικητική και πολιτική, ήταν ενήμερη εξαρχής για το πρόβλημα με το αναβατόριο και την πολύμηνη πορεία των εργασιών», το ίδιο και «ο πληροφοριακός κόμβος του Υπουργείου, ενώ η ίδια ενημέρωση παρέμεινε αναρτημένη για όποιον ενδιαφερόταν για το θέμα μέχρι την επαναλειτουργία του αναβατορίου τον περασμένο Μάιο και αφού επισκευάστηκαν και οι φθορές που είχαν προκληθεί από την πτώση κεραυνού λίγο μετά την αποκατάσταση του προβλήματος των πρανών!».
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΑ, «η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιλέγει να αγνοήσει όλα τα παραπάνω, την αγωνία και την προσπάθεια των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που παλεύουν με τα πολυάριθμα προβλήματα ενός χώρου με τεράστια επισκεψιμότητα και προσπαθούν διαρκώς να ανανεώνουν τις απαρχαιωμένες υποδομές».
Να σημειωθεί πως την Πέμπτη (6/6) η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ζήτησε την παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών μετά τη δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό με τους δύο ΑΜΕΑ μαθητές τους οποίους αναγκάστηκαν να κουβαλήσουν στα χέρια στην Ακρόπολη επειδή δεν λειτουργούσε το αναβατόριο.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά και το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης ενημερώνει ότι έχει ζητηθεί η παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών.
H λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.
Ωστόσο, η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τι συνέβη
Με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης κατήγγειλε το μείζον θέμα του αποκλεισμού της πρόσβασης στην Ακρόπολη Αθηνών σε άτομα με κινητικά προβλήματα, λόγω της μη λειτουργίας του αναβατορίου.
Η επιστολή αναρτήθηκε στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook και αναφέρεται αναλυτικά ότι στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου στην Αθήνα, ο Ερμής, μαθητής με κινητικά προβλήματα, ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και πηγαίνει στο σχολείο με συνοδεία ειδικού βοηθητικού προσωπικού, δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει τους συμμαθητές του κατά την επίσκεψη στην Ακρόπολη, στις 30 Μαρτίου, καθώς ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους το αναβατόριο.
Τονίζεται δε, στην επιστολή ότι το ειδικό ασανσέρ είχε εγκαινιαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, φτάνοντας να εξυπηρετεί μέχρι και 20 άτομα ημερησίως. Δυστυχώς από τον Σεπτέμβριο του 2018 δεν λειτουργεί, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση σε ΑμεΑ.
Προκειμένου να μπορέσει ο Ερμής να επισκεφθεί και αυτό το μνημείο, ο πατέρας του και άλλοι γονείς και συνοδοί, σήκωσαν τον Ερμή στα χέρια τους και τον πήραν μαζί.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, εκείνο το Σάββατο επισκέφθηκε την Ακρόπολη και γαλλόφωνο σχολείο με μαθήτρια σε αναπηρικό αμαξίδιο, που ανέβηκε και αυτή με τον ίδιο τρόπο: Τη σήκωσαν στα χέρια τους κάποιοι από τους ανθρώπους που τη συνόδευαν.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραιδεστού, ζητά τα αυτονόητα εν έτει 2019 για τη χώρα μας και την προσβασιμότητα ΑμΕΑ στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς: «Να επισκευαστεί άμεσα το αναβατόριο».
Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού
Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε με επίσημη ανακοίνωση, ζητώντας συγγνώμη για το γεγονός και κάνοντας λόγο για λάθος αξιολόγηση της σοβαρότητας του προβλήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου.
Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά.
Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.
Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές.
Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης».