Σεισμός Αθήνα: Έρχεται Αύγουστος μετασεισμών - Μπουλντόζες στα ετοιμόρροπα

Για περίοδο περίπου ενός μήνα θα καταγράφονται δονήσεις, αναφέρουν οι σεισμολόγοι
Eurokinissi
8'

Μνήμες από τον πολύνεκρο σεισµό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 ξύπνησε ο προχθεσινός σεισµός στη Μαγούλα. Αυτή τη φορά όμως δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου ωστόσο θα πρέπει –για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον- να συνηθίσουν τη μετασειμική δραστηριότα από τα 5,1 Ρίχτερ και -ενδεχομένως- άλλο έναν σεισμό που δεν αποκλείεται να είναι κοντά στα επίπεδα των 5 βαθµών.

Τα δύο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το σεισμό απαντήθηκαν σε μεγάλο βαθμό το βράδυ της Παρασκευής. Ποια ήταν αυτά; Το πρώτο αν ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και προκάλεσε τραυµατισµούς και ζηµιές σε κτήρια ήταν ο κύριος. Και, το δεύτερο και πιο σημαντικό, αν το επίκεντρο του σεισµού βρισκόταν στο ρήγµα της Πάρνηθας.

Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα δείχνει να είναι καταφατική, μολονότι οι επιστήμονες επεσήµαναν ότι χρειαζόταν περισσότερη παρατήρηση και µελέτη των δεδοµένων. Ο σεισµολόγος και πρόεδρος του Συστήµατος Εγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάµι της UNESCO, δρ. Γεράσιµος Παπαδόπουλος, αναφέρει σε δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο το επίκεντρο να βρίσκεται στο δυτικό ρήγµα της Πάρνηθας. Ωστόσο τονίζει: «∆εν µπορώ, όµως, να το πω µε βεβαιότητα. Εχω κάποιες µικρές επιφυλάξεις».

Ο δρ. Παπαδόπουλος εξηγεί επίσης ότι η πρώτη ανακοίνωση από το Γεωδυναµικό Ινστιτούτο είναι πάντα προκαταρκτική και πως τα στοιχεία εµφανίζουν απόκλιση. «Απλά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται τόσο µεγάλη συζήτηση και δεν υπάρχει τόσο µεγάλο ενδιαφέρον για το επίκεντρο. Συνήθως υπάρχει απόκλιση από τα προκαταρκτικά στοιχεία. Στη συγκεκριµένη περίπτωση αυτή η απόκλιση µπορεί να είναι κρίσιµη για να προσδιορίσουµε αν το επίκεντρο βρίσκεται στο ρήγµα της Πάρνηθας» σηµειώνει.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας, Ευθύµιος Λέκκας, από την πλευρά του, εµφανίζεται πιο σίγουρος: «∆εν έχω πολλές αμφιβολίες ότι πρόκειται για το δυτικό ρήγµα της Πάρνηθας. Κρατώ µόνο µια πολύ µικρή επιφύλαξη» δηλώνει.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι το επίκεντρο βρίσκεται στο ρήγµα της Πάρνηθας, η σεισµική δόνηση της Παρασκευής ήταν καλό νέο για τους κατοίκους της Αθήνας, παρά τα αισθήµατα φόβου και ανησυχίας που προκάλεσε καθώς με τα 5,1 Ρίχτερ εκτονώθηκε σε σηµαντικό βαθµό η σεισµική ενέργεια στην Πάρνηθα µόλις ενάµιση µήνα προτού συµπληρωθούν 20 χρόνια από τη φονική δόνηση των 5,9 βαθµών, η οποία οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 140 ανθρώπους.

«Εχουν περάσει δύο δεκαετίες από εκείνο τον σεισµό. Υπό την προϋπόθεση ότι όντως πρόκειται για το δυτικό ρήγµα της Πάρνηθας έχουµε µια σηµαντική εκτόνωση» σηµειώνει ο δρ Παπαδόπουλος και περιγράφει τα χαρακτηριστικά του: «Το συγκεκριµένο ρήγµα έχει µήκος της τάξης των 12-15 χλµ. Αυτό δεν είναι τόσο µεγάλο για να δώσει σεισµό µε µέγεθος πάνω από τους 6 βαθµούς της κλίµακας Ρίχτερ. Τα 5,9 του 1999 βρίσκονται στο όριό του. Προτού γίνει εκείνος ο σεισµός δεν γνωρίζαµε πολλά πράγµατα για την περιοχή επειδή δεν υπήρχε ιστορικό. Είχα ισχυριστεί ότι ένας σεισµός της τάξης των 6 Ρίχτερ επαναλαµβάνεται σε αραιά χρονικά διαστήµατα, και όχι σε διάστηµα 20 χρόνων. ∆εν περιµέναµε 6 βαθµούς και τελικά δεν τους είχαµε».

Ο καθηγητής Λέκκας συµπληρώνει ότι, «µε δεδοµένο ότι µιλάµε για το ρήγµα της Πάρνηθας, µπορούµε να βγάλουµε το συµπέρασµα ότι υπάρχει εκτόνωση στην περιοχή». Ακόµα και έτσι όμως, ένα είναι σίγουρο, η αγωνία των Αθηναίων για τις µετασεισµικές δονήσεις δεν θα σταµατήσει άµεσα. Ο δρ Παπαδόπουλος επισηµαίνει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σηµάδια που δείχνουν ότι ο σεισµός των 5,1 βαθµών ήταν ο κύριος.

«Η µετασεισµική δραστηριότητα δείχνει καλή τις πρώτες ώρες. Εχουν γίνει µετασεισµοί έως 4,4 βαθµούς της κλίµακας Ρίχτερ. Χρειάζεται, όµως, περίσκεψη και δουλειά για να καταλήξουµε στο συµπέρασµα ότι το κύριο γεγονός πέρασε. Θέλουµε να δούµε και άλλους µετασεισµούς και τα µεγέθη που θα έχουν». Όπως εξηγεί, το µόνο βέβαιο είναι ότι αυτοί οι σεισµοί θα διαρκέσουν πολύ περισσότερεο από ένα Σαββατοκύριακο.

«Στον σεισµό των 6,8 βαθµών στη Ζάκυνθο, οι µετασεισµοί διήρκεσαν πολλούς µήνες. Τώρα µπορούµε να πούµε ότι για µια περίοδο περίπου ενός µήνα θα έχουµε σεισµούς, κάποιοι εκ των οποίων θα είναι δυνατοί και ορισµένοι ίσως προσεγγίσουν και τους 5 βαθµούς της κλίµακας Ρίχτερ» καταλήγει.

Μπουλντόζες στα ετοιμόρροπα βάζει ο Δήμος

Ανάμεσα στα περίπου 1.800 εγκαταλελειµµένα κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από αυτό, ο ∆ήµος Αθηναίων έχει εδώ και χρόνια χαρακτηρίσει επισήµως επικίνδυνα ή ακόµη και ετοιµόρροπα συνολικά 79 κτίσµατα, έτοιµα να καταρρεύσουν.

Η λίστα έχει προκύψει από αυτοψίες µηχανικών και συνήθως ύστερα από καταγγελίες, ενώ τα κτίσµατα που είναι έτοιµα να πέσουν στα κεφάλια των περαστικών παραµένουν στην πλειονότητά τους στη θέση τους.

Το πρόβληµα είναι ότι οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιµετωπίσουν το κόστος µιας ασφαλούς κατεδάφισης. Από την άλλη πλευρά, ο ∆ήµος Αθηναίων όλο υπόσχεται ότι θα αναλάβει την κατεδάφισή τους και όλο δηλώνει αδυναµία, καθώς πρέπει να υπογραφεί σχετική εργολαβία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασµένο Φεβρουάριο κατέρρευσε παλαιά οικία στο Θησείο, γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τις ενέργειες ή την αδράνεια του ∆ήµου Αθηναίων. Τότε ο αντιδήµαρχος που είναι αρµόδιος για τις Τεχνικές Υπηρεσίες, Γ. Χ. Αποστολόπουλος (επανεξελέγη µε τον Κ. Μπακογιάννη), είχε υπερασπιστεί τον Δήµο λέγοντας ότι σε αντίθεση µε προηγούµενες διοικήσεις, η σηµερινή κατάφερε να κατεδαφίσει δύο ετοιµόρροπα κτίρια και προγραµµατίζει άλλα 13, όταν έπειτα από δύο µήνες προκύψει ανάδοχος σε συγκεκριµένη εργολαβία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, λίγες ώρες µετά τον σεισµό της Παρασκευής, δήλωσε ότι η εργολαβία εκείνη, προϋπολογισµού 500.000 ευρώ, µόλις τώρα απέκτησε ανάδοχο και οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν το ερχόµενο διάστηµα. Θα προηγηθούν τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί όχι απλώς επικίνδυνα, αλλά ετοιµόρροπα.

Στη λίστα αυτή περιλαµβάνονται τελικώς δέκα κτίσµατα στις οδούς: Μυλοποτάµου και Συντ. ∆αβάκη (7ο ∆ιαµέρισµα), Ηούς 36 (Πετράλωνα), Ηούς 38, Επικλέους (µεταξύ των οδών Ερµίππου - Τηµένους στο 5ο ∆ιαµέρισµα), Ερεσσού 11 (Εξάρχεια), Πελίου 8 (4ο ∆ιαµέρισµα), Αλκµαίωνος 3 (4ο ∆ιαµέρισµα), Πλαπούτα 24Β (1ο ∆ιαµέρισµα), Ηλιουπόλεως 4 και Αετίωνος (Νέος Κόσµος), Ανθέων και Αµασίου (5ο ∆ιαµέρισµα).

Τα κτήρια αυτά χαρακτηρίστηκαν αρχικώς ως επικίνδυνα και στη συνέχεια κρίθηκε από την αρµόδια επιτροπή (3µελής, µε συµµετοχή και του ΤΕΕ) ότι χρήζουν κατεδάφισης, ως ετοιµόρροπα. Πολύ περισσότερα όµως είναι τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα βάσει του ηλικίας 90 ετών Προεδρικού ∆ιατάγµατος «Περί επικίνδυνων οικοδοµών» (153/Α/1929).

Αυτά έχουν ελεγχθεί από άποψη στατική, δοµική, υγιεινής (Υγειονοµικό Περιφέρειας) και κατά του πυρός (αρµοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) και χαρακτηρίζονται επικίνδυνα βάσει αυτοψίας της Υπηρεσίας ∆όµησης των δήµων και συγκεκριµένα από το Γραφείο Επικινδύνων του Τµήµατος Ελέγχου Κατασκευών.

Οι εκθέσεις αυτοψίας κοινοποιούνται στον εισαγγελέα και στο τοπικό αστυνοµικό τµήµα. Βάσει αυτών των εκθέσεων, απαιτείται άµεση λήψη προσωρινών µέτρων από τον ιδιοκτήτη και υποχρέωσή του για µόνιµη άρση της επικινδυνότητας, εντός 6µήνου.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες καθυστερούν ακόµη και για τη λήψη απλών µέτρων προστασίας, όπως είναι οι ειδικές σκαλωσιές που προστατεύουν από πτώσεις σοβάδων. Βάσει του Π∆, αν ο ιδιοκτήτης δεν προβεί εµπροθέσµως στην εφαρµογή των υποδεικνυόµενων µέτρων, η Πολεοδοµική Υπηρεσία προβαίνει στην άρση του κινδύνου εφαρµόζοντας τα µέτρα της αναγκαστικής εκκένωσης και της κατεδάφισης των επικίνδυνων µερών της κατασκευής, εφόσον «η αχρησία δεν κρίνεται επαρκής για την αποσόβηση του κινδύνου».

Τα επικίνδυνα κτήρια

Στη λίστα των επικινδύνων έχουν περιληφθεί κτήρια στις διευθύνσεις: Αγίας Ειρήνης 11, Αρετούσας 4, Αχαρνών 97, Βιργίνιας Μπενάκη 25, ∆ροσοπούλου 88, Λέσβου 16, 3ης Σεπτεµβρίου 121, Μεθώνης 14, Μυλλέρου 14, Νικηφόρου Ουρανού 38, Νισύρου 6, Πατησίων 356, Σαχτούρη 5, Τσίλλερ 2, Πατριάρχου Φωτίου 1, Αγίου Κωνσταντίνου 46, Αιγίνης 69, Αριστοτέλους 62, Γάγγρας 2, Ιάσωνος 34Α, Ισαύρων 16, Κοµνηνών 23, Κριεζή 15-17, Καλύµνου 52, Νικηφόρου Ουρανού 54, Νισύρου 5, Πειραιώς 92 και Κλεοµβρότου, Πειραιώς 94, Πουκεβίλ 5-7, Σµύρνης 21, Φαλήρου 42, Φιλοπάππου και Μπέλλες, Κατακουζηνού 5, Ερεσσού 50, Φιλελλήνων 5, Περικλέους 31, Αγαρίστης 16, Περικλέους 37, Σουρµελή 11, Τζαβέλλα 23, Λ. Συγγρού 74, Κων/νου Παλαιολόγου 51, Αισχύλου 35, Βαρίκα 29, Ευµορφοπούλου 5, Λεωνίδου 62, Λεωνίδου 64, Λιοσίων 11, Μπαρµπάνου 22, Ναυπλίου 67, Ρόδου 7, Τριών Ιεραρχών 104, Τριών Ιεραρχών 106, Φαλήρου 60, Φυλής 121, Καλλιδροµίου 78, Μουστοξύδη 8, Αδριανού 61, Αδριανού 63, Πλατεία Αγίας Ειρήνης 11, Σταδίου 50, Πραξιτέλους 13, Αθηνάς 40, Βουλής 49, Ευριπίδου 85, Ευριπίδου 87, Λιοσίων 17, Λιοσίων 15, Λιοσίων 11.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στην άσφαλτο: Η κόντρα τερμάτισε πάνω στον κόσμο

Ένοπλες δυνάμεις: Αλλάζουν όλα σε θητεία, προσλήψεις, μεταθέσεις

Σχετικές ειδήσεις