Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα; Η περίπτωση του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδοχές για τον θάνατο του 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη που έχασε σήμερα τη μάχη με τον κορονοϊό - Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας - Ο 35χρονος δεν είχε υποκείμενο νόσημα
6'

Στο θάνατο του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας». Μάλιστα, παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό».

Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας: «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορονοϊό σε νέους.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα λήξει η καραντίνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κορονοϊός: Θα πάμε διακοπές φέτος; Η απάντηση από τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα

Κορονοϊός: Προσοχή! Μέχρι πότε ισχύουν τα έκτακτα μέτρα και τα τσουχτερά πρόστιμα

«Έχουμε περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων»

«Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά», παρατήρησε στη σημερινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητήςΣωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στα μέτρα και την καλή συμπεριφορά όλων μας γιατί συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα την απειλή του ιού.

«Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 κι αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

«Τα μαθηματικά μοντέλα, όπως είπε, τα οποία έχουν αναπτυχθεί θα μας δίνουν πραγματικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων όταν αυτό χρειάζεται με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία».

Για αυτό το λόγο, όπως εξήγησε, είναι σημαντική η συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια τυχόν επιδημική έξαρση, αναφέροντας το παράδειγμα της δομής προσφύγων στο Κρανίδι.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί πάντα με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών.

Σαράντα έξι ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε σήμερα 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.401, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 572 (24%) σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.111 (46%) με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 59 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν πέντε άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 121, εκ των οποίων 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 74 έτη. Σαράντα έξι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 55.466 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Με προσοχή τα κλιματιστικά, το ζήτημα ακόμα μελετάται

Ο καθηγητής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε ότι μας απασχολεί το θέμα των κλιματιστικών για τους κλειστούς χώρους και προτιμούμε να τηρείται η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση, και να αερίζονται φυσικά οι χώροι. «Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορονοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους».

Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή» κατέληξε ο κύριος Τσιόδρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.