Χαλκιδική: Το ναυάγιο «Μυτιλήνη» στον Όρμο Κύψας - Επισκέψιμο για καταδύσεις (vid)

Το ναυάγιο «Μυτιλήνη» εντοπίζεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική σε απόσταση περίπου 10 λεπτών με το σκάφος από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sani, βορειοδυτικά του όρμου Κύψας.
2'


Πρόκειται για ναυάγιο που έχει χαρακτηριστεί ως «μνημείο» και υπό προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να κάνει εκεί κατάδυση και να το επισκεφθεί.

Το «Μυτιλήνη», ένα παλιό γερμανικό motorship, ναυπηγήθηκε το 1941 και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη–Μυτιλήνη, μεταφέροντας είδη πρώτης κατανάλωσης (λάδι, δημητριακά, κρασί).

Πέρυσι, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ότι υπάρχει η δυνατότητα καταδύσεων στις ελληνικές θάλασσες σε 11 χαρακτηρισμένα ως μνημεία, ναυάγια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ναυαγίο «Μυτιλήνη» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Το πλοίο ήταν γεμάτο με μπουκάλια κρασί, τα οποία είναι ανέπαφα ακόμα και σήμερα. Το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου μήκους 40 μέτρων βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο σήμερα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα καταφύγια για ροφούς, μουγγριά, σμέρνες, παντελήδες, στείρες και σαργούς. Επίσης, κοχύλια, κοράλλια και σπειρογράφοι κοσμούν το ναυάγιο.

Τι πρέπει να ξέρετε για την κατάδυση

Σύμφωνα με τους όρους της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, του Μαρτίου 2022, με την οποία καθορίζονται οι όροι διενέργειας καταδύσεων αναψυχής, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, ειδικότερα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eea-shipwrecks@culture.gr τα προβλεπόμενα στοιχεία, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την διενέργεια της κατάδυσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού στους καταδυόμενους απαγορεύεται οιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση, άρα και επαφή, τη φθορά ή την αλλοίωση των ναυαγίων, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οιωνδήποτε κινητών πραγμάτων που ευρίσκονται σε αυτά ή στον πυθμένα ή το βυθό γύρω από αυτά. Απαγορεύεται επίσης η διενέργεια έρευνας με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του και τα οποία πιθανώς συνδέονται με αυτό. Στα ναυάγια επιτρέπεται η κατάδυση, αποκλειστικά και μόνο εξωτερικά και περιμετρικά αυτών και απαγορεύεται ρητώς η κατάδυση με διείσδυση στο εσωτερικό τους. Η διείσδυση στο εσωτερικό του ναυαγίου δύναται να επιτραπεί αποκλειστικά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.