«Αντίο» στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Corsair A-7
Έκαναν χιλιόμετρα, πέταξαν πάνω από τα κύματα, «λόκαραν» εχθρούς και πλέον ήρθε η ώρα να... ξεκουραστούν!
Βλέποντάς τα να πετούν πάνω από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, γεμίσαμε με υπερηφάνεια για αυτά τα αεροσκάφη που αποτελούσαν τη σημαία της Πολεμικής Αεροπορίας για πολλές δεκαετίες.
Ιδιαίτερη όμως υπερηφάνεια αισθανθήκαμε και για τους πιλότους των βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Κάποιοι ήταν παρόντες, ενώ άλλοι απόντες, καθώς έπεσαν νεκροί εν ώρα καθήκοντος.
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Αποχαιρετάμε έναν πραγματικό θρύλο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας
Το «παρών» στην τελετή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό, Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο του ΠΝ, Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελο Τουρνά.
Σε δηλώσεις του ανέφερε τα παρακάτω: «Μοιράζομαι τα ωραία συναισθήματα σε αυτή τη στιγμή του αποχαιρετισμού ενός πραγματικού θρύλου της Ελληνικής Αεροπορίας που διέγραψε μία τροχιά ζωής κοντά στα 40 χρόνια προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην αποστολή της Ελληνικής Αεροπορίας που είναι να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με τα άλλα δύο όπλα να συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της χώρας μας.
Είναι μία ξεχωριστή ημέρα αυτή. Θέλω να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά σε όλους εκείνους που βρέθηκαν στην ''καρδιά'' της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τους επίτιμους αρχηγούς, τους Πτεράρχους, τους χειριστές.
Άκουσα με συγκίνηση τα λόγια του Πτεράρχου. Θέλω να του πω ότι για όλα αυτά τα χρόνια είσαστε εσείς στην ''καρδιά'' του αεροσκάφους γιατί υπήρξατε η ψυχή αυτού του αεροπλάνου.
Αυτά τα μηχανήματα δεν θα έλεγαν τίποτα αν δεν είχαν μέσα αυτούς τους άξιους Έλληνες αεροπόρους, 13 εκ των οποίων χειριστές δεν είναι πια ανάμεσά μας και η συμβολική αυτή τελετή ήταν μια αναφορά τιμής και αναγνώρισης στη δική τους θυσία στην υπηρέτηση του ιπτάμενου καθήκοντός τους.
Η μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κρατά ψηλά τη σημαία της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και της ισχύος της πατρίδας μας.
Η σημερινή απόσυρση των Α-7, των κουρσάρων μας αποτελεί μία ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Πολεμική μας Αεροπορία αλλά και για την [αγκόσμια αεροπορική οικογένεια.
Αποχαιρετούμε λοιπόν αυτό το αεροπλάνο με τη δόξα και την τιμή που του αξίζει. Να στείλουμε ένα μήνυμα τιμής και αναγνώρισης σε όλους εκείνους που το δύσκολο καιρό που ξεκίνησε τη ζωή του το αεροπλάνο αυτό στην Ελλάδα το 1974-75, και έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας της αποστολής τους αλλά και των κινδύνων που διέτρεχαν, την εξετέλεσαν στο ακέραιο.»
Ποιοι ήταν οι «Κουρσάροι»
Ήταν ένα αεροσκάφος αξιοζήλευτων δυνατοτήτων ακόμη κι όταν η τεχνολογία το ξεπέρασε.
Κανένα δεν μπορούσε να συγκριθεί μαζί του στις χαμηλές πτήσεις.
Οι αποστολές που θα αναλάμβανε σε περίπτωση πολέμου ίσως οι πιο σημαντικές και σίγουρα οι πιο ριψοκίνδυνες.