Δήλωση - βόμβα του Μουζάλα: Ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες υπάχουν και τζιχαντιστές

Στην τηλεόραση του Star μίλησε ο Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου το πρωί της Δευτέρας (7/9/2015).
5'

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ανοιχτή πληγή» και προχώρησε σε μια δήλωση - βόμβα λέγοντας πως ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε καθημερινά προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας βρίσκονται και τζιχαντιστές.

«Θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι όχι δεν έχουν μπει τζιχαντιστές» είπε ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύνθεση μεταναστών και προσφύγων που συνεχίζουν να αποβιβάζονται καθημερινά κατά χιλιάδες στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

«Νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν ότι ένας μικρός αριθμός είναι πιθανόν να έχει περάσει στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας ωστόσο υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές δεν έχουν ανάγκη να περάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μουζάλας, το 60% των προσφύγων και μεταναστών είναι Σύριοι της μεσαίας τάξης που φεύγουν από τη χώρα τους τρέχοντας από τον φόβο των τζιχαντιστών, το 20% είναι Αφγανοί από τους οποίους οι μισοί είναι πρόσφυγες και οι μισοί μετανάστες ενώ υπάρχει και ένα 15% - 20% είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Την ελπίδα ότι μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο θα υπάρχουν σαφή σημάδια βελτίωσης της κατάστασης στη Μυτιλήνη, εξέφρασε ο Γ. Μουζάλας

«Κατά πάσα πιθανότητα, άμεσα, δηλαδή τις επόμενες μέρες, θα λειτουργήσει δεύτερο λιμάνι, ώστε να μην κατεβαίνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, να πηγαίνουν και προς αλλού. Στο Σίγρι. Λειτουργούσε παλιά και ετοιμάζεται σε λίγες μέρες. Να μπορεί να δέσει καράβι και να πάρει πρόσφυγες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός είπε, επίσης, πως «βγήκανε ήδη πολλά καράβια, στείλαμε προσωπικό και μηχανήματα για την ταυτοποίηση και την καταγραφή». «Δημιουργούνται χώροι πρώτης φιλοξενίας, στοιχειώδη πράγματα, ώστε οι καταγραφές να γίνονται πιο γρήγορα και να φεύγουν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απ’ όλες τις υπηρεσίας, στη Μυτιλήνη βρίσκονται τώρα 15.000 με 17.000 πρόσφυγες και προσέθεσε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση, όπου οτιδήποτε προστίθεται να είμαστε σε θέση πια, ήρεμα, να το διώξουμε από το νησί -και να είναι και οι κάτοικοι ήρεμοι και σίγουροι ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο οι Μυτιληνιοί, αλλά και οι πρόσφυγες, θα έχουν σαφή σημάδια ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Αυτή τη στιγμή, δίνουμε το βάρος στη Μυτιλήνη, γιατί πραγματικά εκεί πέρα, είναι λίγο πριν την έκρηξη».

Ανέφερε ακόμη ότι στη Λέρο φτιάχτηκε χώρος και επισήμανε: «Ξεκινάει μια αντιμετώπιση. Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα, ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει, να έχει μια ήρεμη βάση, να δει τι θα κάνει».

Νέα ένταση στη Μυτιλήνη

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και συγκρούσεις ξεκίνησε η εβδομάδα στη Μυτιλήνη.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (7/9) χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και κινήθηκαν προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν εκεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας και κατόπιν κατέλαβαν την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών έχοντας «κόψει» την πόλη στη μέση. Αίτημά τους η γρήγορη καταγραφή τους και η μετάβασή τους στην Αθήνα.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος έχει παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό δεν αποκλείονται λεηλασίες.

Παράλληλα από το πρωί έχουν εκδηλωθεί φωτιές κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν λόγο για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.

Μωρό επτά μηνών διασώθηκε από μισοβυθισμένη βάρκα

Μια μισοβυθισμένη βάρκα εντόπισε τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, ο αξιωματικός βάρδιας του πλοίου «Blue Star 1» το οποίο πραγματοποιούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πλοίαρχός του Σπύρος Πεφάνης στο Mega, πολλοί μετανάστες ακόμα και μικρά παιδιά είχαν πέσει στη θάλασσα καθώς η φουσκωτή βάρκα έβαζε νερά.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που βρίσκονταν στο νερό είχαν σωσίβια αλλά ένα μωρό περίπου επτά μηνών κι ένας ενήλικος που βρισκόταν μαζί του, δεν φορούσαν.

Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι οι μετανάστες παρέμεναν στη θάλασσα για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Τελικά το «Blue Star 1» περισυνέλεξε 35 άτομα και σκάφος του Λιμενικού άλλα 26, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Μυτιλήνη. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη από τις αθρόες ροές μεταναστών και προσφύγων στο νησί ανακοίνωσε την Κυριακή (6/9/2015) κατά την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής περιλαμβάνουν:

  1. Δυο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη στον Πειραιά πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το «Τέρα Τζετ» και το «Πήγασος» ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το «Blue Star Patmos». Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα εδρεύει πλέον μόνιμα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε αυτό θα μπαίνουν και θα μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται και παραμένουν εκεί έως συμπληρώσεως του αριθμού των 2.500 επιβατών και αναχώρησης του πλοίου. Το οποίο και μετά το δρομολόγιο του θα επιστρέφει στη Μυτιλήνη.
  2. Αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί ήρθαν 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αύριο αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.
  3. Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο.
  4. Δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.

Σχετικές ειδήσεις