Η Ελλάδα ως γεωπολιτικό κέντρο…
Μετά από μια δεκαετή περίοδο εσωστρέφειας, εξαιτίας των σκληρών μνημονίων και των εσωτερικών συγκρούσεων που αυτά προκάλεσαν, η χώρα μας δείχνει να βρίσκει και πάλι την ισχύ της γεωπολιτικής της θέση και να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο τόσο στη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όσο και στην Ευρώπη, συνολικά.
Οι εβδομάδες που ακολουθούν θα έχουν πυκνά γεγονότα που αφορούν την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Χρονικά τα γεγονότα - κλειδιά είναι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα, η πιθανολογούμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν την ίδια περίοδο στο συγκεκριμένο summit. Την ίδια ώρα αναμένεται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας για την μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η προετοιμασία για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Σε αυτό το παζλ των συναντήσεων, που θα εξελιχθούν σαφώς σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα και τα εθνικά μας θέματα, θα πρέπει να προστεθούν οι άξονες που έχουν δημιουργηθεί με την Κύπρο και το Ισραήλ και ταυτόχρονα με την Αίγυπτο και την Κύπρο.
Είναι σαφές ότι η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο βοήθησε τα εθνικά μας δίκαια και από την «διπλωματία των γαμπρών», που ακολουθούσαν οι Τραμπ και Ερντογάν, επιστρέψαμε στην πολιτική του ρεαλισμού από την πλευρά του State Department. Ταυτόχρονα ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ό,τι... μπορούσε προκειμένου να απομακρυνθεί από τη Δύση.
Ωστόσο, πέραν των εξωγενών παραγόντων, η Αθήνα χειρίστηκε έξυπνα και πρόσωπα και καταστάσεις. Αξιοποίησε την επιθετικότητα την Τουρκίας στον Έβρο, εκθέτοντάς την στην Ευρώπη την οποία «καίει» το μεταναστευτικό, σύναψε ισχυρές συμμαχίες με χώρες - αντιπάλους του Ερντογάν όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ και παράλληλα χρησιμοποίησε την «διπλωματία των εξοπλισμών» ισχυροποιώντας τις σχέσεις της χώρας μας με μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι η Γαλλία.
Σήμερα, το κύρος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά υψηλό και είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι η χώρα μας είναι ο μοναδικός παράγοντας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Τα κρίσιμα ραντεβού που έπονται θα επαναβεβαιώσουν τη θέση αυτή και, εκτός της ασπίδας που θα σχηματιστεί στο Αιγαίο, στον Έβρο αλλά και στην Κύπρο, θα ανοίξει ο δρόμος και για αλλά κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η ένταση των επενδύσεων αλλά και οι συμφωνίες στον τουριστικό τομέα.
Στο εσωτερικό της χώρας τώρα, δεν πρέπει η πολιτική αντιπαράθεση να περάσει στην εξωτερική πολιτική. Άλλωστε πολλές από τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης αποτέλεσαν επιλογές και άλλων πολιτικών παρατάξεων. Η συμμαχία με την Αίγυπτο αποτέλεσε στόχο τόσο της κυβέρνησης Σαμάρα, όσο και της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, όπως επίσης και η ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια πραγματικές διαφορές δεν υπάρχουν στο πεδίο αυτό. Δόξα τω Θεώ εάν επιθυμούν να αντιπαρατεθούν οι πολιτικές δυνάμεις, υπάρχουν άλλοι τομείς...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία