Η μάχη για το κέντρο
«Όποιος παίρνει το κέντρο, κερδίζει τις εκλογές». Η φράση αυτή παλαιών πολιτικών έχει αποδειχθεί ιστορικά απολύτως ορθή και σήμερα παραμένει στόχος όλων των ηγετών των κομμάτων εξουσίας.
Το 48% του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990, το 45% του Κώστα Καραμανλή το 2004 , αλλά και το 35% του Αλέξη Τσίπρα το 2015 και το 40% του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 , πιστοποιούν ότι η κρίσιμη ομάδα των ψηφοφόρων που δεν είναι ενταγμένη κομματικά, αλλά ανήκει στον χώρο του κέντρου, μετακινείται από εκλογή σε εκλογή αναδεικνύοντας κυβερνήσεις.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις – φαίνεται να κυριαρχεί πολιτικά στον χώρο του κέντρου. Τα πρόσωπα που χρησιμοποιεί στην κυβέρνηση του, που δεν προέρχονται όλα από τον στενό κομματικό πυρήνα της ΝΔ, αλλά κυρίως οι πολιτικές του, προσελκύουν πολίτες που δεν αυτοπροσδιορίζονται απαραίτητα ως «δεξιοί». Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι να κερδίζει σημαντικό χώρο και από το ΚΙΝΑΛ αλλά και να κρατά περιορισμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 είχε υποστηριχθεί και από κοινωνικές ομάδες που ανήκαν στον χώρο του κέντρου, λόγω της κόπωσης (εκείνη την περίοδο ) από τα μνημόνια και μετά από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ που έπληξε τότε την λεγόμενη μεσαία τάξη.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει το ίδιο μίγμα πολιτικής , αξιοποιώντας πρόσωπα και από τον χώρο της δεξιάς (βλ. Βορίδη, Γεωργιάδη κλπ) αλλά και αξιοποιώντας στελέχη που δεν «γεννήθηκαν» στη ΝΔ (Χρυσοχοΐδης, Γεραπετρίτης , Σκέρτσος κλπ). Θεωρεί, και σωστά, ότι ο πυρήνας των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί» αποτελούν μεν την βάση του κόμματος αλλά δεν αρκούν για να κερδίσει η ΝΔ μια εκλογική αναμέτρηση.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κυβέρνησε την χώρα και με τη στήριξη πολιτών που δεν προέρχονταν από την αριστερά, δείχνει να ψάχνει ακόμη τον βηματισμό του. Είναι σαφές ότι ο δρόμος για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία «περνά» ξεκάθαρα από το κέντρο και από συγκεκριμένες απόψεις σε θέματα που αφορούν τα μεγάλα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αποτελεί μονόδρομο και άπλετος χρόνος για να γίνει αυτό δεν υπάρχει, εάν πιστέψουμε τα σενάρια ότι μια από τις πιθανές περιόδους εκλογών είναι το φθινόπωρο του επόμενου έτους.
Όσον αφορά, τέλος, το ΚΙΝΑΛ , το πολιτικό αδιέξοδο είναι κάτι περισσότερο από προφανές. Παρά τις μετριοπαθείς παρεμβάσεις της κυρίας Γεννηματά, τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν «κολλημένα» καθώς δεν «εισπράττει» από πουθενά. Αντίθετα δείχνει να «τροφοδοτεί» και τα δυο κόμματα εξουσίας.
Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές η μάχη για το κέντρο θα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Όποιος όμως έχει βάλει εγκαίρως τις βάσεις για την διεκδίκηση αυτού του ζωτικού χώρου, αυτός και θα κερδίσει...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρύθμιση οφειλών σε 240 - 420 δόσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr