Το δίδαγμα του Ελληνικού: Τα εμπόδια 14 ετών στην εμβληματική επένδυση και το ένα βασικό ερώτημα

Ήταν το μακρινό σήμερα, 2007, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, έκανε τις πρώτες συναντήσεις με τους δημάρχους των νοτίων Προαστίων της Αττικής προκειμένου να τους παρουσιάσει το σχέδιο για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.
ΙΝΤΙΜΕ

Από τότε πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια, χύθηκε πολύ μελάνι, υπήρξαν συγκρούσεις πολιτικές, κοινωνικές, αυτοδιοικητικές, προκειμένου να φτάσει σήμερα η έκταση του πρώην αεροδρομίου, να παραχωρηθεί στον ανάδοχο για να ξεκινήσει η επένδυση.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πει κάποιος... Είναι όμως έτσι; Μια χώρα που «διψά» για επενδύσεις, για νέες θέσεις εργασίας, για ανάπτυξη μπορεί να περιμένει 14 χρόνια για τέτοιου μεγέθους έργα; Σαφώς και κανείς δεν υποστηρίζει, ότι η χώρα πρέπει να γίνει ένα «Ελντοράντο» κι όποιος θέλει να αναλαμβάνει επενδύσεις, χωρίς έλεγχο και χωρίς κανόνες. Μεταξύ όμως των 14 ετών καθυστερήσεων και μια τυχοδιωκτικής πολιτικής, υπάρχει η μέση οδός. Η κοινή λογική θέλει την πολιτεία (ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος) να ελέγχει, να βάζει κανόνες αλλά και να στηρίζει τους επενδυτές εφ' όσον δεν υπάρχουν πραγματικά εμπόδια. Μια τέτοια διαδικασία είναι βέβαιο ότι σε καμία κανονική χώρα δεν διαρκεί 14 χρόνια. Ούτε είναι λογικό μια επένδυση να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, σαν και αυτή να έχει χρώμα, πράσινο, κόκκινο η γαλάζιο.

Το Ελληνικό, αποτελεί σαφώς ένα παράδειγμα για το τι πρέπει να αποφεύγεται στο μέλλον από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η γραφειοκρατία, οι χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, η ίδια η αυτοδιοίκηση αποτέλεσαν εμπόδια σε μια εμβληματική επένδυση στην χώρα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η στασιμότητα να κυριαρχήσει για μια και πλέον δεκαετία.

Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι εάν τα ίδια λάθη τα επαναληφθούν σε ίδιου ή ακόμη και μικρότερου μεγέθους επενδύσεις. Το πολιτικό προσωπικό βγήκε άραγε σοφότερο από όλη αυτή την διαδικασία; Εάν όχι, τότε είναι βέβαιο ότι πανομοιότυπα «σήριαλ» θα ζήσουμε και στο μέλλον, με κόστος για την οικονομία αλλά και για την εικόνα της χώρας. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι επενδυτές δεν έχουν... αισθήματα και εάν συναντήσουν εμπόδια σε και χώρα με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα μετακομίζουν σε μια άλλη.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομία που δοκιμάστηκε εκ νέου από την πανδημία. Η χώρα έχει ανάγκη απο σοβαρές επενδύσεις, από κανονικές θέσεις εργασίας και από την εκπομπή ενός σήματος προς το εξωτερικό -κυρίως- ότι έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Αποτελεί πολυτέλεια η πολιτική αντιπαράθεση και τεράστιο λάθος η απώλεια χρόνου. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τους αμέσως προσεχείς μήνες θα δώσουν τον τόνο στην για το τι ακριβώς οικονομια θέλουν. Μια οικονομία που να βασίζεται μόνον στην παροχή υπηρεσιών, η μια οικονομία που να αξιοποιεί στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πονοκέφαλος» η μετάλλαξη «Δ» για κυβέρνηση και ειδικούς: Η μεταδοτικότητα και ο ρόλος των εμβολίων