Υποχρεωτικότητα: Διχασμός ή ανάγκη προστασίας;
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης την Δευτέρα θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις που θα αφορούν κατ’ αρχήν, το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Εάν δε, και μετά από αυτή την κίνηση, οι αριθμοί των εμβολιασμών δεν «βγουν», τότε είναι βέβαιο ότι η υποχρεωτικότητα θα επεκταθεί πιθανώς στους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας και ίσως στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ. Η αρχή θα γίνει από τους υγειονομικούς πριν τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Η επιλογή αυτή κρίνεται από την Πολιτεία και τους επιστήμονες, επιβεβλημένη καθώς όλο το εγχείρημα αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν όμως, αρκετοί που θεωρούν ότι η υποχρεωτικότητα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι όμως έτσι; Προφανώς όχι, εάν συνυπολογίσει κανείς την εξής απλή παραδοχή: Ότι η δημόσια υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό. Εάν η χώρα αποκρούσει το 4ο κύμα της πανδημίας και το φθινόπωρο που ακολουθεί δεν έχει καμία σχέση με τα όσα εφιαλτικά ζήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή, ποιος θα κατηγορήσει την πολιτεία για την επιλογή της; Ποιος θα μιλήσει για καταπάτηση δικαιωμάτων ή αυταρχικές αποφάσεις; Κανείς κι αυτό διότι θα έχει κερδηθεί ένας πόλεμος με έναν αόρατο αλλά πολύ επικίνδυνο εχθρό.
Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας άλλωστε, συμφωνούν στα βασικά ή μάλλον στο εξής ένα κύριο ζήτημα: στην ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών το συντομότερο δυνατόν! Από εκεί και πέρα οι τακτικές κινήσεις ή οι επιλογές, αυτή την ώρα δεν αποτελούν το κυρίαρχο πρόβλημα. Η Δημοκρατία στην χώρα, είναι πολύ ισχυρή και σίγουρα δεν κινδυνεύει από την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς εν μέσω πανδημίας. Ούτε μπορεί να αποτελέσει σημείο αντίστασης κατά του... συστήματος η άρνηση, η αγνόηση των κινδύνων που ελλοχεύουν από την εισβολή του 4ου κύματος και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους αποδέχονται την ανάγκη της υποχρεωτικότητας. Το 65% που ζητεί μια τέτοια κίνηση, προφανώς και δεν ψηφίζει στο σύνολο του, τη ΝΔ , ούτε θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά. Είναι άνθρωποι που σκέπτονται λογικά, πιθανώς να φοβούνται την επιστροφή του κορονοϊού και σίγουρα θεωρούν πως δεν κινδυνεύει το πολίτευμα από μια τέτοια επιλογή.
Κατά συνέπεια, όταν οι πολίτες δείχνουν το δρόμο και όταν οι επιλογές δείχνουν να είναι μονόδρομος, είναι πολυτέλεια για τις πολιτικές δυνάμεις να μαλώνουν για το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από το χτίσιμο τους τείχους ανοσίας. Χρόνος δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν και αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νίκαια: «Πάγωσε» όλη η Ελλάδα - Η στιγμή της τραγωδίας και το μεγαλείο ψυχής των γονιών της 6χρονης