Η Ευρώπη (και πάλι) θεατής μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις;
Ίσως σήμερα να είναι μια ακόμη φορά που οι γείτονές μας, με ωμότητα και κυνισμό θα προκαλέσουν την Ευρώπη, τις αρχές και τις αξίες της: Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα μόνο «καλά νέα» δεν θα έχει για την Κύπρο, την Ελλάδα και φυσικά για την ενωμένη Ευρώπη.
Τα «καλά νέα» που προαναγγέλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ, προφανώς δεν αφορούν την ΕΕ αλλά τους πολιτικούς σκοπούς του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχοντας περάσει πολλες φορές τον κάβο των κυρώσεων, χρησιμοποιώντας ψεύτικες υποσχέσεις, δηλώσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις για εκδημοκρατισμό, ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία κλπ, θεωρεί - και όχι άδικα μάλλον - ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, χωρίς κανένα κόστος.
Όλες οι προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών έμειναν μέχρι ώρας στα χαρτιά και η μόνιμη επωδός των Συνόδων Κορυφής είναι το κλασικό «το ξαναβλέπουμε αργότερα». Ούτε η αλλαγή της στάσης των Αμερικανών δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει - μέχρι στιγμής - την «γραμμή» των Ευρωπαίων και δη των Γερμανών που μπροστά στις οικονομικές σχέσεις και στο μεταναστευτικό, καταπίνουν κάθε τουρκική πρόκληση.
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν , ότι «δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι....», είχε πει στις 8 Ιουλίου και είχε σπεύσει να προσθέσει:
«Θέλω οι γείτονές μας να γνωρίζουν, ότι εάν μιλούν σε ένα κράτος μέλος μας, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, σε οποιονδήποτε τόνο, τότε μιλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Απολύτως σωστή τοποθέτηση. Είναι σε ισχύ όμως; Εάν είναι σε ισχύ, τότε το λογικό είναι, να έχει ήδη προετοιμαστεί από τις Βρυξέλλες και το δεύτερο βήμα, σε περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος προκαλέσει στην επίσκεψη του στα κατεχόμενα, με πράξεις η λόγια την Κύπρο και την Ελλάδα και κατά συνέπεια την ΕΕ στο σύνολο της.
Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη θα είναι για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων. Θα δείξει σε εχθρούς και φίλους ότι είναι «ένας γίγαντας με πήλινα πόδια», χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και τίποτε περισσότερο από μια ομοσπονδία κρατών, που η κάθε μια από αυτές κοιτάζει στενά τα οικονομικά της συμφέροντα.
Είναι περιττό να σημειωθεί, ότι η απραξία θα «ανοίξει την όρεξη» των γειτόνων μας, αφού το μήνυμα που θα εισπράξουν θα είναι απλά μια ευμενής ουδετερότητα που βοηθά σε κάθε περίπτωση τον επιτιθέμενο...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Φολέγανδρος: Πώς ξεκίνησε ο άγριος καυγάς που οδήγησε στη δολοφονία - Τι φοβόταν η Γαρυφαλλιά