Κριτική, αυτοκριτική αλλά πάνω απ’ όλα αποφάσεις

Είναι βέβαιο ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί όταν εξελίσσεται μια ασύλληπτη καταστροφή σε μια χώρα.

Κριτική, αυτοκριτική αλλά πάνω απ’ όλα αποφάσεις
InTime

Λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες αλλά και σωστές επιλογές βγαίνουν όλα – άμεσα – στο φως όπως ακριβώς συνέβη, και συμβαίνει ακόμη, κατά την διάρκεια της επέλασης της πύρινης λαίλαπας από την Εύβοια, την Αττική, τη Μεσσηνία, την Ηλεία και τη Λακωνία. Η επιλογή της κυβέρνησης να προτάξει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν αναμφισβήτητα ορθή και επετεύχθη μέσω των έγκαιρων εκκενώσεων πόλεων, οικισμών και χωριών. Όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι, προφανώς, κοντόφθαλμος. Όπως, επίσης, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα πήγαν καλά και «ουδέν μεμπτόν». Όποιος το υποστηρίξει είναι απλά αιθεροβάμων .

Αυτή η συζήτηση λοιπόν, για το τι συνέβη την εβδομάδα της κόλασης, που προφανώς πρέπει να γίνει είναι το ένα κεφάλαιο. Σε αυτό πρέπει ξεκάθαρα να συμπεριληφθεί και το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε με ύβρεις, χυδαία σχόλια, απειλές, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και όλοι (πολιτικό προσωπικό και πολίτες) να αναλάβουμε τις ευθύνες μας προτού το κλίμα αυτό κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία.

Το δεύτερο κεφάλαιο, και σίγουρα το πιο καίριο αυτή την ώρα, αφορά την επόμενη μέρα στις περιοχές που δοκιμάστηκαν. Η επιστροφή της ζωής στις δεκάδες περιοχές, που σήμερα θυμίζουν κρανίου τόπο, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αυτό πρέπει να αφορούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, ο σχεδιασμός της και - κυρίως - η ταχύτητα στην υλοποίηση. Χώρος και χρόνος για συζητήσεις δεν υπάρχει πλέον. Τη γραφειοκρατία εάν δεν μπορείς να τη νικήσεις απλά την προσπερνάς. Τις αγκυλώσεις εάν δεν τις θεραπεύσεις απλά τις ξεπερνάς. Κανένα σχέδιο, όσο καλό κι αν είναι στα χαρτιά, δεν μπορεί να θεραπεύσει πληγές εάν δεν υλοποιηθεί γρήγορα. Καμία αποζημίωση δεν θα είναι αρκετή εάν οι πολίτες δεν δουν έγκαιρα την πόλη τους, το χωριό τους να αναγεννάται μέσα από τις στάχτες.

Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Σαν να είχαμε σε ένα χρόνο από σήμερα Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως το 2004 που η χώρα μας διέψευσε τους επικριτές της κινούμενη σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Να βασιστεί στον ιδιωτικό τομέα, να αξιοποιήσει το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού όπως και κάθε διαθέσιμο πόρο. Να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο, είτε αυτό λέγεται ΕΣΠΑ, είτε ταμείο ανάκαμψης και μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να τρέξει, ξεκινώντας - φυσικά – από τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην έρθουμε αντιμέτωποι πολύ σύντομα και με νέες καταστροφές.

Ο πρωθυπουργός με το σημερινό μήνυμα, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του. Από αύριο, μετά και τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το υπουργικό συμβούλιο, χώρος για λόγια δεν θα υπάρχει...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή