Ελλάς - Γαλλία... Ομπρέλα προστασίας! Πώς φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία...

«Game changer». Έτσι ονομάζουν οι Αγγλοσάξονες μια κίνηση η μια απόφαση , που έχει τέτοιο βάρος που αλλάζει τους «κανόνες του παιχνιδιού».
Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας.
INTIME

Ο όρος αυτός, αποτυπώνει πλήρως την σημασία της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπογράψει με τον Εμάνουελ Μακρον την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Τα όσα συνέβησαν χθες στο Παρίσι αποτελούν προφανώς μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα.

Περνά του προφανούς που δεν είναι άλλο από την ελληνική κυριαρχία που εξασφαλίζουν στην θάλασσα και τον αέρα τα γαλλικής κατασκευής υπερόπλα, η ρήτρα αμυντικής συνδρομής που βρίσκεται ήδη σε ισχύ , αποτελεί την ασπίδα προστασίας που έχει ανάγκη η χώρα μας έναντι της διαρκώς εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας. Μια πυρηνική δύναμη θα είναι στο πλευρό μας έμπρακτα , σε περίπτωση που απειληθούν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μακριά πλέον από αοριστολογίες, ίσες αποστάσεις και τακτικές κατευνασμού του επιτιθέμενου .

Είναι σαφές ότι όσα υπεγράφησαν χθες, αποτελούν αποτέλεσμα σειράς παρασκηνιακών κινήσεων και συζητήσεων μηνών, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε πολύ νωρίς ότι μια ουσιαστική συμμαχία θα μπορούσε να υπάρξει μόνον με την Γαλλία. Η Γερμανία της Μέρκελ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να πάρει θέση, ακόμη κι όταν ο Ερντογαν ξεπερνούσε κάθε όριο στις απειλές και τις προκλήσεις, όπως ακριβώς συνέβη το «θερμό» καλοκαίρι του 2020.

Με την Αμερική του Τραμπ και την «διπλωματία των γαμπρών» σε πλήρη εξέλιξη , οι πιθανότητες στήριξης σε ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» ήταν μηδαμινές εάν όχι ανύπαρκτες, ενώ από το ΝΑΤΟ κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να περιμένει κάτι, περνά μιας ανακοίνωσης που θα καταλήγει στο γνωστό «βρείτε τα».

Κατά συνέπεια μια στρατηγική συμμαχία μόνον με την Γαλλία θα μπορούσε να γίνει και σε αυτό βοήθησαν και άλλοι παράγοντες. Από την καλή χημεία στην επικοινωνία των δυο ηγετών, μέχρι την υστερία Ερντογαν κατά των Γάλλων και προσωπικά κατά του προέδρου Μακρόν, όταν ο τελευταίος έστειλε το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ΝΑ Μεσόγειο . Η τεχνογνωσία από την πλευρά των Γάλλων ήταν δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η αποτελεσματικότητα των Γαλλικών όπλων.

Σε όλα αυτά θα έπρεπε να προστεθεί και η... συγκυρία. Η συμφωνία των Αμερικανών με τους Βρετανούς και τους Αυστραλούς καθώς και τα όσα ακολούθησαν με την εκπεφρασμένη οργή του προέδρου Μακρόν, οδήγησαν την Ουάσιγκτον στην διακριτική αποχώρηση από το «παιχνίδι» των ελληνικών εξοπλισμών , προς όφελος του Παρισιού.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην χθεσινή ιστορική συμφωνία . Στην Αθήνα , πέραν ορισμένων μίζερων προσεγγίσεων από ορισμένους (ευτυχώς λίγους ) πολιτικούς και δημοσιογράφους, δύσκολα θα υπάρξει σοβαρός αντίλογος καθώς όπως κι αν διαβάσει κανείς τα κείμενα, τα δεδομένα στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο , έχουν ήδη αλλάξει. Και έχουν αλλάξει υπέρ της χώρας μας...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης

Ατέλειωτος «Γολγοθάς» για την Μυρτώ: Για αποκατάσταση στη Γερμανία εννέα χρόνια μετά την επίθεση

Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια - «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»