Η αμυντική συμφωνία και οι μίζερες προσεγγίσεις...

Η συμφωνία της χώρας μας με την Γαλλία έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, η ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η αμυντική συμφωνία και οι μίζερες προσεγγίσεις...
INTIME

Η μιζέρια είναι δυστυχώς κύριο χαρακτηριστικό πολλών εξ ημών. Πίσω από κάθε θετική είδηση, αναζητούμε το πρόβλημα, την παγίδα, το λάθος, προκειμένου να αρχίσουμε την κριτική. Άλλες φορές πάλι - κυρίως από το πολιτικό προσωπικό και γενικώς από τους δημοσιολογούντες σε αυτή την χώρα - υπάρχουν εκείνοι που προκειμένου να πετύχουν τα «5 λεπτά δημοσιότητας», επιλέγουν την διαφοροποίηση.

Κάπως έτσι συνέβη και με την πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η χώρα μας με την Γαλλία. Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των δυο ηγετών, ξεκίνησαν οι μίζερες προσεγγίσεις στο θέμα.

Μόλις πέρασαν τα πρώτα λεπτά του αιφνιδιασμού, ξεκίνησαν ορισμένοι (ευτυχώς λίγοι) να θέτουν οικονομικά ζητήματα. Με απλά λόγια, έθεταν δημοσίως το ερώτημα «γιατί 5 δισ. και όχι λιγότερα», «γιατί τρεις φρεγάτες και όχι δυο» και πάει λέγοντας. Οι πιο λαϊκιστές έθεσαν το επίσης κλασικό θέμα: «γιατί εξοπλιστικά προγράμματα και όχι νοσοκομεία», κάπως διαφοροποιημένο δηλαδή το παλαιό δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια».

Είναι όμως οι ίδιοι που, εάν ο μη γένοιτο, υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, θα σπεύσουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση, ότι δεν θωράκισε την χώρα. Οι μίζερες προσεγγίσεις συνεχίστηκαν με τους γενικώς δημοσιολογούντες που μίλησαν για «συμφωνία από καραμπόλα». Δηλαδή, είπαν, πως εάν δεν ακυρωνόταν η συμφωνία της Γαλλίας με την Αυστραλία, δεν θα υπήρχε η δική μας με τον Μακρόν. Ε και; Ακόμη και η εξέλιξη αυτή να βοήθησε, το αποτέλεσμα δεν μετρά στο τέλος;

Το πιο καταπληκτικό όμως, ακούστηκε από διεθνολόγους. Ότι με την διμερή συμφωνία με τους Γάλλους, ακυρώσαμε την παρέμβαση των υπολοίπων Ευρωπαίων, σε ένα ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Τουρκία. Προφανώς, όσοι το υποστηρίζουν αυτό, θα ξέρουν κάτι παραπάνω, διότι όλοι οι υπόλοιποι θυμόμαστε τους Ευρωπαίους να κοιμούνται την νύχτα των Ιμίων, ενώ το καλοκαίρι του 2020 οι περισσότεροι κοιτούσαν από την άλλη πλευρά, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να κατευνάσουν τον επιτιθέμενο.

Η αλήθεια είναι απλή: Η συμφωνία της χώρας μας με την Γαλλία έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα. Πέραν του προφανούς, την παροχή υπερσύγχρονων όπλων στο πολεμικό ναυτικό, η ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί αποφασιστικό βήμα θωράκισης της εθνικής μας άμυνας. Βέβαια, πολλά θα κριθούν στην πράξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια μεγάλη κίνηση με σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, πρέπει να αντιμετωπίζεται μίζερα και καχύποπτα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Ερντογάν συνεχίζονται - Οι «κραυγές» για το Αιγαίο και το... μπάσκετ

Κύκλωμα ναρκωτικών: Ο 47χρονος είχε πιάσει τον σταυρό το 2019 στη Στυλίδα, όταν τσακώθηκε ο Γκλέτσος

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν! - Η ώρα και το κανάλι (vids+pics)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή