Ο κύκλος των ισχυρών συμμαχιών και ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας

Ήταν τα γεγονότα στον Έβρο, τον Φεβρουάριο του 2020, που ουσιαστικά οδήγησαν σε αλλαγή στρατηγικής τη νέα, έως τότε, ελληνική κυβέρνηση.
Υψηλής σημασίας η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
twitter.com/NikosDendias

Τα ίδια τα γεγονότα, η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και η... σιωπή της Ευρώπης ως Ένωση, δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η Αθήνα έπρεπε να κινηθεί τάχιστα και στο επίπεδο της διπλωματίας αλλά και στην επένδυση σε νέους εξοπλισμούς. Πράγματι, από εκείνον τον «θερμό» χειμώνα μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα ξεκίνησε έναν «μαραθώνιο» επαφών με στόχο τη σύναψη νέων συμμαχιών και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ισχυροποίησε τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ «μπήκαν στο παιχνίδι» και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατόπιν, έκλεισε εκκρεμότητες, εξόχως σημαντικές σε αυτή την συγκυρία, υπογράφοντας ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και συμφωνώντας επί των διαδικαστικών με την Αλβανία.

Κομβικό ρόλο στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτέλεσε, προφανώς, η συμφωνία που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν. Ισχυρά όπλα έρχονται στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά μια πυρηνική δύναμη, η μόνη στη Ευρώπη, υπογράφει τη στήριξή της στη χώρα μας σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση από τρίτο ακόμη κι αν αυτός είναι - θεωρητικά – σύμμαχος, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο βασικός κύκλος των ισχυρών συμμαχιών της χώρας φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε χθες με τη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ που υπέγραψαν οι Δένδιας - Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά τις τελευταίες δυο δεκαετίες που η χώρα μας είναι θωρακισμένη διπλωματικά και αμυντικά και σίγουρα σε μια κρίση δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε να σηκώσει κάποιος γραφειοκράτης των Βρυξελλών το τηλέφωνο, προκειμένου να κάνει μια χλιαρή δήλωση καταδίκης των προκλητικών και επιθετικών πράξεων εναντίον μας. Ούτε καν να ρωτήσει το ΝΑΤΟ, για να εισπράξει μια απάντηση της μορφής «βρείτε τα».

Ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε πει κάποτε ότι η Ελλάδα σε μια κρίση με την Τουρκία θα είναι μόνη. Τα σημερινά δεδομένα δεν τον επιβεβαιώνουν καθώς, εκτός από τα Rafale και τις Belh@rra, η Ελλάδα έχει πλέον και σημαντική διπλωματική υπέροχη που απέχει μακράν από την περίοδο των ίσων αποστάσεων και του κατευνασμού του επιτιθέμενου, που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Το παιχνίδι στην ΝΑ Μεσόγειο άλλαξε και αυτό το έχουν καταλάβει πρώτοι από όλους οι γείτονές μας, όπως προκύπτει από τις... κραυγές τους!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Άνοιξαν Κηφισός και Ποσειδώνος

Κακοκαιρία Μπάλλος: Πού δεν λειτουργούν σχολεία και παιδικοί σταθμοί - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκαν τα τυχερά δελτία που μοίρασαν 7 εκατ. ευρώ σε έξι τυχερούς