ΠΑΣΟΚ: Η πασαρέλα των υποψηφίων, οι σωτήρες και οι εγγυητές της ενότητας
Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1981 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με το εντυπωσιακό 48,07% έφερνε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην εξουσία και καθιστούσε κυρίαρχο το σύνθημα «αλλαγή», που μετέπειτα πολλοί αποπειράθηκαν να αντιγράψουν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία .
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, το δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου αντιμετωπίζει θέμα πολιτικής επιβίωσης. Μετά την εκλογική κατάρρευση του 2012, από την οποία ουδέποτε ανέκαμψε σε αντίθεση με την συντηρητική παράταξη, σήμερα είναι αντιμέτωπο με την ίδια την ύπαρξή του. Τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά, η στρατηγική «θολή», ενώ πολλά στελέχη δίνουν μάχη για τον διαμοιρασμό μιας ιστορικής κληρονομιάς που αφορά εν πολλοίς τον τίτλο και όχι την ουσία.
Η μάχη για την ηγεσία ξεκίνησε ως μια λυτρωτική διαδικασία, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να σηματοδοτήσει μια νέα αφετηρία, τείνει πλέον να καταλήξει σε μια πασαρέλα υποψηφίων που με δυσκολία διακρίνει κανείς διαφορές σε επίπεδο ιδεολογίας, πολιτικής στόχευσης και προοπτικής. 6+1 υποψήφιοι, λοιπόν, για την ηγεσία ενός κόμματος που αγγίζει δημοσκοπικά το 7%. Αυτός είναι μέχρι στιγμής ο πολιτικός λογαριασμός και οι λάτρεις της πολιτικής ιστορίας εύκολα θα διαπιστώσουν ότι ουδέποτε στο παρελθόν, σε μάχες ηγεσίας μεγάλων - ιστορικών κομμάτων, οι υποψήφιοι δεν ήταν τόσοι πολλοί.
Η Φώφη Γεννηματά είναι μέχρι στιγμής η μόνη που τηρεί μια αξιοπρεπή στάση. Βγήκε ευθαρσώς, μίλησε για τους λόγους που την οδήγησαν εκτός κούρσας, δεσμεύθηκε ότι θα έχει τον ρόλο του εγγυητή της ενότητας και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν ομιλεί εκ μέρους της. Τα αλλά πρόσωπα που ηγήθηκαν του κόμματος που είναι; Ο Γιώργος Παπανδρέου «φλερτάρει» ανοιχτά με το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία ενός κόμματος, από το οποίο κάποτε (όχι πολύ παλιά) αποχώρησε, ο Κώστας Σημίτης είναι - μέχρι στιγμής - άφαντος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να αφήνει τις εξελίξεις να «τρέξουν» και να δει μετά το τι θα πράξει.
Αναμφισβήτητα η ιστορική ηγεσία σε ένα κόμμα έχει μεγάλη ευθύνη, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Κανείς δεν μπορεί να «σφυρίζει αδιάφορα», να προσποιείται ότι δεν τον αφορά η υπόθεση και πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αυτό- αναγορεύεται σε σωτήρα μιας παράταξης όταν κανείς δεν τον έχει καλέσει. Ο ρόλος των ιστορικών συνεχών δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτόν του εγγυητή των ομαλών διαδικασιών και της ενότητας. Προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, αρκεί, όμως, να έχει σταθμίσει ότι αυτή η κίνηση θα λύσει τα προβλήματα και δεν θα τα πολλαπλασιάσει.
Στο ΠΑΣΟΚ η διαδικασία θα προχωρήσει είτε με έξι, είτε με επτά, είτε με δεκαεπτά υποψήφιους. Το κρίσιμο θέμα είναι το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα και εάν τα όσα θα γίνουν μέχρι τις κάλπες θα επηρεάσουν τη συνοχή του κόμματος μετεκλογικά . Αυτό είναι στο χέρι όλων τους να το διασφαλίσουν από σήμερα, μέρα που είναι...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Ο «γρίφος» με τους θανάτους της πανδημίας - Τι συμβαίνει με τα ποσοστά εμβολιασμού
The Voice: Παπαρίζου και Ρουβάς χόρεψαν τσάμικο – Η «Ιτιά» που τους μεράκλωσε!
Σέρρες: Ο δολοφόνος του 20χρονου κατηγορείται και για βιασμό 16χρονης