Μια (ακόμα) μάχη γύρω από την εκκλησία και το πραγματικό πρόβλημα ...

Η πολιτική κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Εκκλησία, ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και το πιθανότερο είναι πως δεν θα είναι και η τελευταία.

Μια (ακόμα) μάχη γύρω από την εκκλησία και το πραγματικό πρόβλημα ...

Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας είναι γεμάτη από αντίστοιχα περιστατικά, με τα πολιτικά κόμματα να συγκρούονται με επίκεντρο την επιρροή στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Από την εποχή των ταυτοτήτων, όταν στελέχη της συντηρητικής παράταξης, αλλά κρυφά και αλλά φανερά, στήριζαν την «γραμμή» του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, μέχρι την εκκλησιαστική περιουσία και την συμφωνία την οποία έκανε η Εκκλησία με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Έτσι και τώρα, οι πολιτικές δυνάμεις δίνουν την πολιτική τους μάχη. Η αντιπολίτευση, βγαίνοντας από τα... αριστερά και ζητώντας να ισχύσουν και για τους ιερούς ναούς ό,τι ισχύει και για το εμπόριο και την κυβέρνηση να απαντά ότι ήταν η ίδια που δεν δίστασε να κλείσει τις εκκλησίες το Πάσχα του 2020 προκειμένου να προστατεύσει την δημόσια υγεία και άρα δεν ισχύουν οι αιτιάσεις ότι ακολουθεί «δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Αυτά σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ουσία όμως βρίσκεται άλλου: στο εσωτερικό της ίδιας της Εκκλησίας και στην αντίληψη που έχει όχι η κορυφή της, αλλά η βάση της. Οι απλοί ιερείς, με την σημαντική παρέμβαση που έχουν στις τοπικές κοινωνίες. Εάν οι ιερείς δεν πειστούν για να... πείσουν με την σειρά τους, κανένα μέτρο της πολιτείας, καμία σύσταση των επιστημόνων και καμία εγκύκλιος της Ιερας Συνόδου δεν πρόκειται να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, μέσα σε μια ημέρα, η Εκκλησία (σε επίπεδο μητροπολιτών) εμφανίστηκε με δυο πρόσωπα: Το ένα ήταν ο Mητροπολίτης Μυτιλήνης που ουσιαστικά έστειλε τελεσίγραφο στις ενορίες του, ζητώντας εντός μιας εβδομάδας να εμβολιαστούν όλοι οι ιερείς, σε διαφορετική περίπτωση θα τεθούν σε αργία άνευ αποδοχών.

Το δεύτερο πρόσωπο, αφορά τον Μητροπολίτη Τρίκκης , ο οποίος απέρριψε την πρόταση - πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔ να εμφανιστούν μαζί σε εμβολιαστικά κέντρα των Τρικάλων. Ο κ. Χρυσοστομος απάντησε στον κ. Παπαστεργίου ότι δεν είναι δουλειά τη Εκκλησίας να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά των επιστημόνων. Το μήνυμα, κατά συνέπεια, είναι θολό, παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας, των επιστημόνων αλλά και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου κ.κ.Ιερωνύμου.

Είναι σαφές ότι η ξεκάθαρη θέση της ηγεσίας της Εκκλησίας, πρέπει να φτάσει στην βάση της και από εκεί στους πιστούς. Εάν αυτό συμβεί τότε είναι βέβαιο ότι και η πολιτική κόντρα θα κοπάσει καθώς, δεν θα έχει νόημα ύπαρξης και η Εκκλησία θα δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2021: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Ανατροπές στη φορολογική ενημερότητα από το 2022 – Τι αλλάζει

Εμβολιασμός: Ανοίγουν τα ραντεβού για την τρίτη δόση - Τι ισχύει, βήμα - βήμα η διαδικασία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα