Η Γερμανία του Σολτς, η Ελλάδα και η Ευρώπη
Η Γερμανία πλέον βρίσκεται στην εποχή του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος καλείται να διοικήσει (και να ισορροπήσει) μια κυβέρνηση τριών κομμάτων. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι τρεις εταίροι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε πολλά κρίσιμα ζητήματα κι εκεί χρειάζεται μαεστρία προκειμένου να συμβιβαστούν τα... ασυμβίβαστα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δυο είναι τα υπουργεία... άμεσου ενδιαφέροντος. Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών. Στο πρώτο, η «σταρ των Πράσινων», Αναλένα Μπέρμποκ, έχει πει κατά το παρελθόν πολλά και ενδιαφέροντα. Όπως το ότι η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξοπλίζεται από την Γερμανία και πως η πορεία της γειτονικής μας χώρας προς την ΕΕ, είναι απολύτως συνδεδεμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα, από το νέο της πόστο θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, χωρίς να «νερώσει το κρασί της» . Αυτό θα είναι το δικό της - προσωπικό στοίχημα. Εάν το πράξει, τότε είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα βρει στον πρόσωπο της έναν νέο ισχυρό σύμμαχο που θα κινείται πέρα και μακριά από τις ίσες αποστάσεις της καγκελαρίου Μερκελ.
Στο υπουργείο Οικονομικών, η εικόνα δεν είναι τόσο αισιόδοξη . Όχι μόνον για μας, αλλά συνολικά για τον ευρωπαϊκό νότο. Νέος υπουργός, ανέλαβε ο ηγέτης των φιλελεύθερων Κριστιάν Λίντνερ , ή αλλιώς το «γεράκι», όπως τον ονομάζουν οι συμπατριώτες του. Οπαδός της δημοσιονομικής σταθερότητας, που προϋποθέτει σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας. Με αλλά λόγια, ένας μικρός (σε ηλικία) Σόιμπλε επανέρχεται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα κληθεί να επιβεβαιώσει την φήμη του πολύ σύντομα και συγκεκριμένα με την εκκίνηση των συζητήσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ του 2023, αποφάσεις για τον οποίο θα ληφθούν την επόμενη χρονιά. Εάν η «σκληρή γραμμή» περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι πολλές από τις πληγές που άνοιξε και στην οικονομία της Ευρώπης η πανδημία, θα μείνουν ανοιχτές και οι χώρες - μέλη θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους.
Το ερώτημα, που θα χρειαστεί χρόνο για να απαντηθεί είναι το εάν οι Γερμανοί είναι πλέον σε θέση να επιβάλουν στην ΕΕ την δίκη τους πολιτική (όπως δυστυχώς συνέβαινε μέχρι τώρα) ή θα βρουν απέναντι τους μια ισχυρή Γαλλία και έναν ενωμένο ευρωπαϊκό νότο. Ήδη πάντως, δεν περνά απαρατήρητη η νέα συμμαχία μεταξύ Μακρόν και Ντράγκι, καθώς φαίνεται να δημιουργείται ένας σημαντικός άξονας που θα κινηθεί είτε παράλληλα είτε απέναντι στους Γερμανούς. Η Γερμανία του Σολτς, θα έχει ισχυρούς συμπαίκτες και δύσκολα θα επιβεβαιώσει το παλαιό ρητό ότι σε αγώνα ποδοσφαίρου κατεβαίνουν δυο ομάδες με 11 παίκτες η καθεμία και πάντα στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο των 2,2 εκατ. ευρώ
Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αεροχείμαρρος θα σαρώσει τη χώρα - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες
Μιχάλης Zαμπίδης: Ήρθε αντιμέτωπος με διαρρήκτες – Τους «ακινητοποίησε» με μία φράση