Η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη για νέους δρόμους του φυσικού αερίου
Ο πρόεδρος Πούτιν, εκτός από έναν πανίσχυρο στρατό, διαθέτει ένα ακόμη «όπλο», πιθανώς και ισχυρότερο της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας. Το φυσικο αέριο και το... κουμπί που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πατήσει βυθίζοντας ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.
Μπορεί και για τη Μόσχα το κόστος να είναι τεράστιο από μια τέτοια κίνηση, αλλά και η ΕΕ θα «πονέσει» σοβαρά. Το πρώτο δίδαγμα λοιπόν, από την πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία που κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα τελειώσει, είναι πως η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει τάχιστα νέους δρόμους για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Εκεί ακριβώς αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας, της χώρας μέλους της ΕΕ που βρίσκεται σε μια σημαντική γεωγραφική θέση. Η Ελλάδα, έχει τρεις δυνατότητες που εάν τις αξιοποιήσει, είναι σαφές ότι αποκτά ρόλο - κλειδί στην Ευρώπη.
Πρώτον, οι καλές σχέσεις με την Αίγυπτο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη χώρα αυτή και κατόπιν τη διάθεσή του στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας.
Δεύτερον, η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αποθήκευσής του και μεταφοράς μέσω της Αλεξανδρούπολης στην Ευρώπη. Προφανώς πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποιο απαιτεί μεν χρόνο, αλλά όταν υλοποιηθεί θα λύσει σημαντικά ζητήματα της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας μας. Τρίτον, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, νοτίως της Κρήτης.
Ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης δηλώνει απολύτως βέβαιος για την ύπαρξη κοιτασμάτων που μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά, κατ΄αρχήν τη διασφάλιση της επάρκειας στη χώρα μας και από εκει και πέρα, ανάλογα με την ποσότητα, τη διάθεσή του σε χώρες της ΕΕ.
Για να υλοποιηθεί ο συνολικός αυτός σχεδιασμός, που θα αλλάξει τα δεδομένα γύρω από τη χώρα μας απαιτούνται δυο βασικές προϋποθέσεις: Κατ΄ αρχήν η συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας που θα κληθούν να στηρίξουν αυτό το τεράστιας σημασίας εθνικό σχέδιο. Είναι σαφές ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός υπερβαίνει την χρονική διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης και απαιτεί συνέχεια και συνέπεια από όλους.
Το δεύτερο είναι μια συμφωνία κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τη χώρα μας, με κάθε τρόπο, καθώς όλες οι χώρες - μέλη θα ωφεληθούν από μια τέτοια επιλογή.
Όλα πάντως, πρέπει να γίνουν άμεσα σε επίπεδο αποφάσεων, μετά από όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ουκρανία. Εάν η Ευρώπη χαθεί πάλι σε συζητήσεις και ατέρμονες διαβουλεύσεις, τότε τίποτε δεν θα αλλάξει και το... κουμπί των εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στη Μόσχα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.