Η κρίση στην Ουκρανία, η Τουρκία και η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας
Ο πόλεμος νεύρων που, μέχρι στιγμής, κάνει στην Δύση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αφύπνισε ουσιαστικά Αμερικανούς και Ευρωπαίους καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ακόμη κι αν η κρίση στην Ουκρανία εκτονωθεί χωρίς στρατιωτική σύγκρουση, η Μόσχα θα επιδιώξει και στο μέλλον (άμεσο ή απώτερο) να δηλώσει παρούσα σε γεωπολιτικές εξελίξεις. Όσο η Ρωσία παραμένει ισχυρή, όχι μόνον σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος αλλά και σε αυτό της ενέργειας, η απειλή για διεθνείς αναταράξεις θα παραμένει υπαρκτή.
Μετά από τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην γηραιά ήπειρο με επίκεντρο την Ουκρανία, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για αχρείαστες εντάσεις εντός ΝΑΤΟ, ούτε για διεθνείς... ταραξίες. Με απλά λόγια, είναι η στιγμή η ανοχή στα παιχνίδια Ερντογάν να λάβει τέλος. Ως μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία μόνον προβλήματα δημιουργεί (όχι μόνον με την Ελλάδα), ενώ το «φλερτ» με την Ρωσία ειδικά αυτή την περίοδο προκαλεί εντονότατο εκνευρισμό στους Αμερικανούς και στην ΕΕ.
Οι αποστάσεις των Αμερικανών, ειδικά μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων στο σύνολο τους μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μερκελ από την Καγκελαρία, έχουν λάβει τον χαρακτήρα αυστηρών μηνυμάτων προς την Άγκυρα.
Δεν είναι τυχαία η αμεσότητα της αντίδρασης από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και την ΕΕ στις παράλογες και ανεδαφικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά και την κυριαρχία της χώρα μας .
Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ο σημαντικός - ενεργειακά, αμυντικά και γεωπολιτικά - ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας, κάτι που αναμένεται να πιστοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες μέσα από την συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν. Έχουν προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χαρις και φυσικά η συμφωνία για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας «σφράγισε» την έναρξη μιας νέας εποχής ενώ και με τους Γερμανούς το κλίμα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι σαφώς καλύτερο μετά το τέλος της πολιτικής των ίσων αποστάσεων της Άνγκελα Μέρκελ.
Η κρίση στην Ουκρανία αναμφισβήτητα και οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό στόχων, προτεραιοτήτων αλλά και συμμαχιών. Για την χώρα μας η περίοδος αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξει τα δικά της ζητήματα, να καταγγείλει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας και παράλληλα να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις σχέσεις της με τους βασικούς «παίκτες» στην Μεσόγειο, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στο εσωτερικό απαιτείται ενιαία γραμμή σε ό,τι αφορά την στρατηγική και καλόπιστος διάλογος όσον αφορά την τακτικές κινήσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Καμάλα Χάρις - Τι συζητήθηκε