Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά σε ιστορικές ευθύνες απέναντι στην «τέλεια καταιγίδα»
Η Μόσχα, κρατά το «κλειδί» της ενέργειας στην γηραιά ήπειρο και ο «πόλεμος» σχετικά με το φυσικό αέριο, το ρεύμα και πιθανότατα το πετρέλαιο απειλεί κάθε νοικοκυριό , κάθε επιχείρηση στην Ευρώπη. Κι όλα αυτά, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επόμενη κίνηση του προέδρου της Ρωσίας.
Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη δείχνει να σύρεται πίσω από το άρμα των Αμερικανών, ενώ η κρίση είναι στην δίκη της γειτονιά. Οι προειδοποιήσεις του Ζοζεπ Μπορελ και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν δεν δείχνουν να τρομοκρατούν την Μόσχα, ενώ οι παρεμβάσεις των Μακρόν και Σολτς, δεν είχαν αποτέλεσμα.
Εκτός από αυτή κάθε αυτή την σύγκρουση, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα: Την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που αυτή θα φέρει σε αγαθά και υπηρεσίες. Σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, με την Ευρωπαϊκή οικονομία να βγαίνει λαβωμένη από την πανδημία, η κατάσταση πιθανόν να γίνει χειρότερη με την έκρηξη της ουκρανικής κρίσης. Κι όμως, οι Βρυξέλλες απλά παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, συζητούν ατέρμονα και απλά αναβάλουν για αργότερα τις όποιες αποφάσεις.
Η Γερμανία και οι χώρες - δορυφόροι της , προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει κάτι, ενώ η Γαλλία, που σε λίγους μήνες έχει εκλογές, αδυνατεί να επιβάλλει λύσεις. Όταν η Ελλάδα έθεσε κατ αρχήν θέμα συνεργασίας με την Αίγυπτο στην προμήθεια φυσικού αερίου και κατόπιν ζήτησε να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ με τις προμηθεύτριες χώρες, ο βορράς κώφευσε. Η ώρα της αλήθειας όμως έφτασε. Η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να κάνει την υπέρβαση της, να λειτουργήσει τώρα λαμβάνοντας σοβαρές αποφάσεις, είτε χαλαρώνοντας το σύμφωνο σταθερότητας και επιτρέποντας στις εθνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν πιο άνετα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είτε δημιουργώντας ένα «ενεργειακό ταμείο», ικανό να βοηθήσει όλες τις χώρες - μέλη.
Εάν, βρεθεί και πάλι σε περιδίνηση, συζητώντας αόριστα, διαφωνώντας και παραπέμποντας την οποία λύση στο μέλλον, τότε θα έχει χάσει κι άλλο έδαφος, θα αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός, ενώ οι αντίπαλοι της θα δουν για μια ακόμη φορά «έναν γίγαντα με πήλινα πόδια» που καταρρέει υπό το βάρος των κρίσεων και της αδυναμίας λήψεως αποφάσεων. Μπορεί τώρα να ακούγεται πολύ πρόωρη η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προκληθεί στο ενεργειακό πεδίο, με δεδομένο ότι κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το ουκρανικό, είναι βέβαιο όμως ότι σε λίγες εβδομάδες από σήμερα όλη η Ευρώπη αυτό ακριβώς θα συζητά. Η ελπίδα είναι να μην συζητά το ότι η Ευρώπη ήταν (για μια ακόμη φορά) κατώτερη των περιστάσεων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.