Ουκρανία: Πώς η επιλογή του κατευνασμού οδήγησε τη Δύση σε αδιέξοδο

Τώρα που διανύουμε πλέον, το δεύτερο 24ωρο του πολέμου στην Ουκρανία, μιας σύγκρουσης που πολλοί στην Δύση δεν ανέμεναν, τα συμπεράσματα δεν είναι λίγα.
Τζο Μπάιντεν και Εμάνουελ Μακρόν
ASSOCIATED PRESS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προχώρησε σε αυτή την κίνηση, υψηλού ρίσκου και για τον ίδιο, διότι είδε απέναντι του έναν αδύναμο αντίπαλο και ο αντίπαλος αυτός δεν είναι - προφανώς - η Ουκρανία, αλλά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι.

Τα σημάδια ήταν σαφή και για έναν έμπειρο ηγέτη, όπως είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν ήταν δύσκολο να τα διαβάσει. Οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν νωρίς - νωρίς ότι δεν επρόκειτο να εμπλακούν σε μια πολεμική σύγκρουση επί ουκρανικού εδάφους. Οι Ευρωπαίοι με πρώτους τους Γερμανούς, απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου για αποστολή στρατιωτικού υλικού. Στην συνέχεια, οι δυτικοί άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο αναβολής για πολλά χρόνια, της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (ικανοποιώντας μέρος των αιτημάτων του Πούτιν) και στο τέλος , άρχισαν να πιέζουν τον αδύναμο Ζελενσκι να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Όλα αυτά μέχρι το «παρά ένα» της ρωσικής επίθεσης, όταν πια και ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατάλαβε ότι είναι απελπιστικά μόνος στην πραγματικότητα, αναζήτησε τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο τηλέφωνο χωρίς αποτέλεσμα όμως, αφού στην Μόσχα είχαν ληφθεί ήδη οι αποφάσεις.

Όλο αυτό το σκηνικό, μόνον στιβαρότητα δεν φανέρωσε απέναντι σε ένα αποφασισμένο - όπως αποδείχθηκε - Ρώσο πρόεδρο και απέδειξε ότι σε τέτοιες συγκρούσεις οι τοποθετήσεις μέσω των social media, οι εκκλήσεις και οι δηλώσεις (όπως αυτή του Γ.Γ. του ΟΗΕ που ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ενώ είχε μόλις ξεκινήσει η εισβολή) δεν αρκούν. Εντάσσονται απλα σε μια τακτική κατευνασμού του αντιπάλου και στην ουσία δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρα μια ελπίδα ότι ο αντίπαλος θα κάνει πίσω την τελευταία στιγμή. Στην περίπτωση της Ρωσίας αυτό δεν συνέβη...

Κάτι αντίστοιχο έχουν επιχειρήσει οι σύμμαχοι της χώρας μας και με τον Ταγιπ Ερντογαν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν επιλέξει την ίδια τακτική όταν η Τουρκία ξεπερνά τα όρια προκλητικότητας και επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμη και στα γεγονότα των Ιμίων έπραξαν το ίδιο επιλέγοντας αντί μιας σκληρής απάντησης στον επιτιθέμενο, τον κατευνασμό του.

Μετά την δραματική εμπειρία με τη Ουκρανία, ας ελπίσουμε ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα βγουν σοφότεροι, καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης - ευρύτερης σύγκρουσης και εάν οι επιλογές του Βλάντιμιρ Πούτιν θα βρουν μιμητές...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις