Ο σαφής προσανατολισμός της Ελλάδας, οι επικίνδυνες ρητορικές ακροβασίες και η κρίση στην Ευρώπη
Το ιστορικά λυμένο ζήτημα για τον πολιτικό, πολιτισμικό, αμυντικό και οικονομικό προσανατολισμό της χώρας για κάποιους (ευτυχώς λίγους) δεν είναι δεδομένο και βρήκαν την ώρα να διατυπώσουν επιφυλάξεις, διαφωνίες κλπ αμφισβητώντας στρατηγικές επιλογές της Αθήνας.
Με εξαίρεση τη συνεπή στάση του ΚΚΕ, είναι ακατανόητο γιατί τίθεται ξαφνικά ζήτημα για τον εάν η Ελλάδα ανήκει στη Δύση ή εάν ανήκει με... αστερίσκους. Λες και δεν είναι λυμένο αυτό το θέμα δεκαετίες τώρα, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα των ιστορικών ηγετών των δυο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων της χώρας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλης το είπε ευθέως από το βήμα της Βουλής και όχι μόνο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το απέδειξε στην πράξη και οι διάδοχοί του στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν σήμερα περήφανοι για σημαντικές επιλογές που έκανε, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ (με τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στις αρχές της δεκαετίας του ´80) και εντός του πλαισίου της Ευρώπης (με τα περίφημα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, σε αυτή την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν έκανε τίποτε διαφορετικό. Κατέστησε σαφές έργω και λόγω, ότι η Ελλάδα ανήκει σε δύο μεγάλες οικογένειες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στηρίζει τις επιλογές και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού και - το κυριότερο - παίρνει ως πρωθυπουργός, καθαρή θέση.
Το δεύτερο σημείο κριτικής , αφορούσε την απόφαση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, λες και η συμμετοχή μας σε αυτούς τους οργανισμούς δεν δημιουργεί καμία υποχρέωση, αλλά η Ελλάδα έχει μόνο δικαιώματα. Ή μήπως η Ελλάδα με δεδομένη την τακτική των γειτόνων μας θα έπρεπε να στηρίξει μεν, αλλά με αστερίσκους την ευρωπαϊκή πολιτική που είναι απέναντι σε μια επιλογή αναθεωρητισμού και βίαιης αλλαγής συνόρων; Η κριτική τελικά, είναι καλή από τους μονίμως διαφωνούντες, αλλά όταν έρθει η ώρα των προτάσεων τότε αρχίζουν οι γενικολογίες της μορφής «ειρήνη και αγάπη παντού στον κόσμο».
Εάν ήμασταν σε κάποια άλλη γωνία του πλανήτη βέβαια θα μπορούσαμε να ενταχθούμε, στο... κίνημα των αδέσμευτων μαζί με χώρες όπως είναι η Ζαμπια, η Σρι Λανκα , η Ζιμπάμπουε κ.α. , αλλά επειδή αυτό δεν συμβαίνει είναι απολύτως ορθή - σε κάθε περίπτωση και παρά τις αδυναμίες που αναμφισβήτητα υπάρχουν - η επιλογή συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εφόσον τα θέματα αυτά λοιπόν, έχουν λυθεί ιστορικά, δεν έχουν κανένα νόημα οι ρητορικές ακροβασίες ορισμένων δημοσιολογουντων, ειδικά σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή που βιώνει η Ευρώπη αυτή την ώρα.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα έκλεισε τον εναέριο χώρο για τα αεροσκάφη από τη Ρωσία