Οι δυο παράλληλοι πόλεμοι, οι εικόνες της φρίκης και το παράθυρο ειρήνης που παραμένει «κλειστό»

Από την ρητορική και μόνον, που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία 24ωρα, η Μόσχα από την μια πλευρά και η Δύση από την άλλη, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει πλέον σε μια νέα, πιο άγρια ακόμη, φάση.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την παρέμβασή του στη Βουλή.
INTIME

Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βερολίνο κατηγορούν ευθέως τον πρόεδρο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και ο πρόεδρος της Ρωσίας απαντά με καταγγελίες για προβοκάτσιες. Φόντο σε όλη αυτή την αμιγώς πολεμική ρητορική, είναι οι απειλές για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και οι προειδοποιήσεις Μεντβέντεφ για «φρένο» στην εξαγωγή ακόμη και σιτηρών. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι βομβαρδισμοί σε ουκρανικές πόλεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κανείς δεν ξέρει πόσες εικόνες φρίκης θα δούμε ακόμη ...

Ο παράλληλος - διπλός πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη, πιο άγριος από ποτέ με τις ελπίδες για ειρήνευση ή έστω κατάπαυση του πυρός να είναι σημαντικά περιορισμένες. Η Δύση, λίγο απέχει από το να «πατήσει το κουμπί» σταματώντας την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιμένει στην σκληρή γραμμή ότι προϋπόθεση για συνομιλίες είναι η παράδοση του ουκρανικού στρατού.

Η αγωνία για την ενεργειακή επάρκεια αλλά και για την ακρίβεια, κυριαρχεί πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη , χωρίς να υπάρχει ορίζοντας εξισορρόπησης στην αγορά. Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι μάχες στο ουκρανικό έδαφος δεν φαίνεται να τελειώνουν άμεσα, ενώ ο παράλληλος ενεργειακός - οικονομικός πόλεμος θα διαρκέσει πολύ περισσότερο με αβέβαιη την έκταση των επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία , που είναι ήδη λαβωμένη από την διετή κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Στην Ελλάδα πάντως, μπορεί να αντιμετωπίζουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά... κατορθώσαμε να κάνουμε και το ουκρανικό, θέμα εσωτερικής πολιτικής διαμάχης. Αφορμή (και) η απόλυτη αστοχία χθες, όπου μετά την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο (που ορθώς έγινε), ακολούθησε η τοποθέτηση μαχητή του τάγματος του Αζόφ. Προφανώς και δεν έπρεπε να συμβεί και προφανώς ήταν ένα λάθος που θα έπρεπε να προλάβουν οι υπεύθυνοι του κοινοβουλίου που είχαν και την ευθύνη για την οργάνωση της χθεσινής - ειδικής συνεδρίασης. Από εκεί και πέρα, η ουσία παραμένει στην ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας και - φυσικά - στα όσα συμβαίνουν στην χώρα του και σε ολόκληρη την Ευρώπη.