Τον Μάιο οι τελικές αποφάσεις για την ενέργεια, τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο

Εφόσον υπάρξει ασφαλής δημοσιονομικός χώρος, τότε το εθνικό σχέδιο, που ήδη έχει  προαναγγείλει ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστεί άμεσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η αβελτηρία της ΕΕ, οι σκόπιμες (;) αναβολές στην λήψη των αποφάσεων και γενικότερα το... κατενάτσιο του ευρωπαϊκού βορρά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ελληνική (και όχι μόνο) κυβέρνηση. Η περίοδος της αναμονής φαίνεται ότι έχει τελειώσει, όπως και η υπομονή των ευρωπαίων πολιτών που καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα Εθνικό σχέδιο, όπως το ονόμασε, για τη δημιουργία μιας ισχυρής ασπίδας απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Σύμφωνα με πηγές της στήλης, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταλήξει σε εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη, αποκλείοντας ορισμένα σενάρια και αποδεχόμενο άλλα.

Η λύση που προκρίνεται αυτή την ώρα είναι η δημιουργία ενός ελληνικού πλαφόν, το οποίο όμως δεν θα τεθεί στους λογαριασμούς των πολιτών, αλλά στην πηγή, στους παραγωγούς- προμηθευτές ενέργειας. Πρόκειται για μια οριζόντια - «καθαρή» λύση, χωρίς ειδικές πλατφόρμες, εξαιρέσεις, κριτήρια κλπ και «πρωταγωνιστής» θα είναι η κρατική παρέμβαση που θα επιβάλει στους παραγωγούς συγκεκριμένες τιμές πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Έτσι, οι λογαριασμοί θα σταθεροποιηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και η όποια διαφορά υπάρξει στην παραγωγή, θα την καλύψει το δημόσιο. Δηλαδή οι τιμές πώλησης θα συμφωνηθούν από την αρχή και εάν υπάρξει περαιτέρω αύξηση, αυτή θα απορροφηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με την κάλυψη του κράτους. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογιστεί επ’ ακριβώς πόσο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό αυτό το μέτρο, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στη χρονική διάρκεια εφαρμογής του.

Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς πάντως, το κόστος θα υπερβεί τα 2 δις ευρώ και για τον λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο πριν κάνει τη συνολική του εισήγηση στον πρωθυπουργό περιμένει την Eurostat και το έλλειμα που αυτή θα προβλέπει.

Εφόσον υπάρξει ασφαλής δημοσιονομικός χώρος, τότε το εθνικό σχέδιο, που ήδη έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστεί άμεσα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες θα περιμένει μέσα στον Μάιο και την ΕΕ και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν είμαστε κοντά σε αποφάσεις θα κινηθεί μονομερώς. Άλλωστε, αντιστοιχίες κινήσεις σχεδιάζουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, διαβλέποντας νέες καθυστερήσεις στις συζητήσεις με την Kομισιόν .

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μιας τέτοια κίνηση, θα σταματήσει τον φρενήρη ρυθμό της αγοράς ενέργειας και θα αποτελέσει μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τους επόμενους μήνες, ευελπιστεί ότι η αγορά θα ισορροπήσει άμεσα, ενώ αναμένει σημαντικά οικονομικά οφέλη και από τον τουρισμό, όπου οι προβλέψεις πλησιάζουν το πολύ καλό καλοκαίρι του 2019. Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν και τα μέτρα (προηγείται του πλαφόν η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι επιδοτήσεις του Απριλίου) αποδώσουν, τότε τον Σεπτέμβριο το κλίμα σε οικονομία και κοινωνία θα είναι σαφώς βελτιωμένο.

Διαβάστε επίσης:

Προεκλογικά διλήμματα και μετωπικές συγκρούσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή