Οι 2 + 1 κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο...
Το τέλος της εαρινής ραστώνης, σηματοδοτεί και την αφετηρία κρίσιμων εξελίξεων σε δυο μείζονα πεδία για την χώρα μας: Το πρώτο αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια και το δεύτερο τα εθνικά θέματα και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός, μέσα στον προσεχή μήνα αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες - μεγάλες κινήσεις και στα δυο αυτά ζητήματα προκειμένου να απαντήσει πειστικά στις προκλήσεις. Για την ακρίβεια, πιθανότατα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου να ανακοινώσει το εθνικό σχέδιο δράσης που έχει ήδη προαναγγείλει.
Πρόκειται για την επιβολή του ελληνικού πλαφόν στην «πηγή», που δεν είναι άλλη από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια ισχύος του μέτρου θα είναι εξάμηνη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να περιμένει κάτι ουσιαστικό από τις Βρυξέλλες και εφόσον το σχέδιο είναι έτοιμο θα προχωρήσει στην παρουσίασή του, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρή ασπίδα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Λίγες ημέρες μετά, στις 16 Μαΐου, θα λάβει χώρα η δεύτερη - μέσα στον μήνα - σημαντική κίνηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για την συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν. Σε αυτό το ραντεβού θα τεθούν από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού τα θέματα που σχετίζονται με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, ενώ σημαντικό χώρο στην ατζέντα των συνομιλιών θα έχουν και τα ενεργειακά. Από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου θα ξεχωρίσει το θέμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος. Είναι βέβαιο ότι για τις ΗΠΑ, η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό εταίρο, κάτι που θα επαναβεβαιωθεί και στην συνάντηση της 16ης Μαΐου, πιθανότατα και με δημόσια δήλωση του κ. Μπάιντεν.
Η τρίτη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική κίνηση αφορά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για την 28η Μαΐου. Εκεί, θα κριθεί (για μια ακόμη φορά) η αποτελεσματικότητα της ΕΕ και η ετοιμότητα της να απαντά στις κρίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια και δεν αποκλείεται να επαναφέρει την πρόταση για αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στον «πόλεμο» κατά της ακρίβειας.
Από τα αποτέλεσμα των τριών αυτών κινήσεων, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα αυτή την ώρα είναι πως η κυβέρνηση περνά στην «αντεπίθεση» αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδία.