Κοντά στα μυστικά της λίμνης Βοστόκ
Στην επιφάνεια της μυστηριώδους λίμνης Βοστόκ, η οποία βρίσκεται σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση Ρώσοι επιστήμονες.
«Χθες (Κυριακή) οι επιστήμονές μας ολοκλήρωσαν τις εργασίες γεώτρησης και έφθασαν στην επιφάνεια της λίμνης σε βάθος 3.768 μέτρων» κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, πηγή προσκείμενη σε επιστημονικούς κύκλους.
Η λίμνη γλυκού νερού Βοστόκ έχει μήκος 250 χιλιόμετρα και πλάτος 5ο χιλιόμετρα. Βρίσκεται αποκλεισμένη κάτω από τους πάγους εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να περιέχει μορφές ζωής άγνωστες μέχρι σήμερα.
Οι γεωτρήσεις για την εξερεύνησή της ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια, όμως διακόπηκαν το 1998, μέχρι να υπάρξουν ασφαλέστερες τεχνολογίες γεώτρησης, μετά από εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή. Οι γεωτρήσεις ξανάρχισαν τον Ιανουάριο.
«Ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας μας περιμένει το 2012, θα φτάσουμε στα ύδατα της λίμνης Βοστόκ, ηλικίας 30 εκατομμυρίων ετών», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας Γιούρι Τρούντεφ. «Κανένας δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει σε τέτοιο βάθος κάτω από τη Γη».
Η μελέτη των πάγων από τη γεώτρηση και των υδάτων της λίμνης θα επιτρέψει στους ειδικούς να εκπονήσουν ένα σενάριο για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές των επομένων χιλιετιών, σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές.