Αποκάλυψη Harvard:Θα παρουσιάσει το «Ιερό Δισκοπότηρο της Κοσμολογίας»

Σε σημαντικές ανακοινώσεις αναμένεται απόψε ( 6μμ ώρα Ελλάδος) το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Harvard (Harvard - Smithsonian Center for Astrophysics), που βρίσκεται στη Μασσαχουσέτη.

Αποκάλυψη Harvard:Θα παρουσιάσει το «Ιερό Δισκοπότηρο της Κοσμολογίας»
2'

Όπως δήλωσε ο ερευνητής κ. Δημήτρης Νανόπουλος σε Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν την πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, τα οποία παράχθηκαν κατά την φάση του Πληθωρισμού, δηλαδή της τεράστιας και απότομης διαστολής του σύμπαντος.

Ειδικότερα οι αμερικανοί ερευνητές πρόκειται ανακοινώσουν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι ανίχνευσαν τα περιβόητα «αρχέγονα βαρυτικά κύματα», κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και η βρετανική εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη «έντονες φήμες μεταξύ των κοσμολόγων». Τα βαρυτικά κύματα είναι η τελευταία ανεπιβεβαίωτη πρόβλεψη του Άινσταϊν και η ανακάλυψή τους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε Νόμπελ.

Τα βαρυτικά κύματα είναι θεωρητικές ρυτιδώσεις στο χωροχρόνο οι οποίες διαδίδονται σαν κύμα με την ταχύτητα του φωτός. Η ύπαρξή τους προβλέφθηκε τo 1916 από τον Άλμπερτ Άινσταϊν ως συνέπεια της Γενικής Σχετικότητας, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Βαρυτικά κύματα παράγονται θεωρητικά από την περιστροφή σωμάτων μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων, τα οποία κινούνται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο. Προκαλούν παραμορφώσεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου, η οποία μπορεί θεωρητικά να γίνει αντιληπτή στη Γη ως αμυδρή μεταβολή στις διαστάσεις μεγάλων αντικειμένων.

Όμως αυτό που φέρεται να ανίχνευσαν οι ερευνητές του Bicep αφορά τα πρώτα βαρυτικά κύματα που εμφανίστηκαν στο Σύμπαν, γνωστά ως «αρχέγονα» βαρυτικά κύματα.

Η ανίχνευση τέτοιων κυμάτων αφενός θα επιβεβαίωνε τον Άινσταϊν, αφετέρου θα έδινε στήριξη στη θεωρία του λεγόμενου «πληθωρισμού» -μια φάση απότομης διόγκωσης του Σύμπαντος που ξεκίνησε 10-34 δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η θεωρία, η οποία προτάθηκε ως εξήγηση για την παρατηρούμενη ομοιογένεια του Σύμπαντος, είναι σήμερα αποδεκτή από τους περισσότερους κοσμολόγους και θεωρητικούς φυσικούς, παραμένει όμως αναπόδεικτη.

«Αν πράγματι ανακοινώσουν αρχέγονα βαρυτικά κύματα τη Δευτέρα, θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να μας πείσουν» σχολίασε η Χιράνια Πέιρις, κοσμολόγος στο University College του Λονδίνου.

To τηλεσκόπιο Bicep που φέρεται να ανίχνευσε τα πολυπόθητα κύματα βλέπει στο φάσμα των μικροκυμάτων και χαρτογραφεί στον ουρανό τη λεγόμενη «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», ή CBM, το αρχαίο υπόλειμμα μιας λάμψης που γέμισε τα πάντα όταν το νεαρό Σύμπαν έγινε ξαφνικά διαφανές περίπου 380.000 χρόνια μετά τη γέννησή του (σήμερα έχει ηλικία περίπου 13,8 δισ. ετών).

Για δεκαετίες, οι κοσμολόγοι υποψιάζονταν ότι τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα θα είχαν αφήσει τα ίχνη τους στην ακτινοβολία CBM. «Το αποκαλούν Ιερό Δισκοπότηρο της Κοσμολογίας» σχολίασε η Δρ Πέιρις.

Διαβάστε επίσης

Έλληνας επιστήμονας έριξε «φως» σε αρχαίο νεφέλωμα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή