Σκοπιανό: Επιτυχία τριών σημείων από τον Αβραμόπουλο
Η μυστική επιτυχία του ΥΠΕΞ στις 12 Δεκεμβρίου, το παρασκήνιο για την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης και η τακτική του υπουργού Εξωτερικών για το εθνικό θέμα
Για την Τρίτη και την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί από τον Μάθιου Νίμιτς η επόμενη συνάντηση των πρέσβεων Ελλάδος – πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη σχετικώς με το Σκοπιανό. Μόνο που αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά κατέρχεται ισχυρότερη χάρη στους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ως αργά το βράδυ μένει στο γραφείο του στο νεοκλασσικό μέγαρο του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εδώ και πολύ καιρό. Με τους στενούς συνεργάτες του και με τους αρμόδιους διπλωμάτες μελετούν κάθε δεδομένο και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα τόσο στις σχέσεις με την πΓΔΜ, όσο και γενικότερα στα δυτικά Βαλκάνια. Κι όλα αυτά με παράλληλες δράσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυση του Σκοπιανού στη βάση της κοινής αποδοχής, της ιστορικής αλήθειας και της σοβαρότητας.
Αυτός είναι και ο στόχος εν όψει των νέων συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 29 και 30 Ιανουαρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τη Νέα Υόρκη, μεταξύ του εκπροσώπου της Ελλάδος πρέσβεως κ. Αδαμάντιου Βασιλάκη και του Σκοπιανού ομολόγου του κ. Ζόραν Γιόλεφσκυ, ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς.
Διπλωματική επιτυχία
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με ένα ισχυρό δεδομένο. Στις 12 Δεκεμβρίου επέτυχε να μην υπάρξει στην επόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον Απρίλιο) αλλαγή της διατύπωσης για το όνομα των Σκοπίων. Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές μάλιστα, δεν αναμένεται κινητικότητα από την πλευρά της πΓΔΜ εξ αιτίας των επικείμενων εκλογών και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το γειτονικό κρατίδιο.
Όπως εξηγούσαν στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, «η απόφαση του Δεκεμβρίου δεν μπορεί να ροκανιστεί με χάσιμο χρόνου». Υπάρχει το μείζον ζήτημα που αφορά στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου και δεν μπορεί να παρακαμφθεί, σημείο το οποίο δεν περνά στην ηγεσία των Σκοπίων μόνο από την Αθήνα αλλά και από την Ε.Ε., καθώς και από άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης σε διμερές επίπεδο.
Αυτό είναι το πρώτο σημείο υπεροχής της ελληνικής πλευράς, το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στους χειρισμούς του κ. Αβραμόπουλου που έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Τις εξελίξεις στο Σκοπιανό παρακολουθούν κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θέλουν μια κοινώς αποδεκτή επίλυση του προβλήματος. Ευρωπαίος διπλωμάτης επισήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης στο “Newsbomb.gr” ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου δεν υπεισέρχεται στην ίδια την διαπραγμάτευση, η οποία είναι και παραμένει αρμοδιότητα του ΟΗΕ, αλλά προσπαθεί να την διευκολύνει, συνδέοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, με πρόοδο στη διαβούλευση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπος, ο κ. Στέφαν Φούλε, έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα Σκόπια όπου είχε επαφές με τον πρόεδρο κ. Γκεόργκυ Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό κ. Νικόλα Γκρουέφσκυ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε ο κ. Φούλε στα Σκόπια έγινε λόγος και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην πΓΔΜ. Πηγές από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι ο Επίτροπος φέρεται να δυσφορεί με την ακαμψία των Σκοπιανών. Στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, θα πρέπει να πάρει σαφή θέση επί του ζητήματος, αφού σταματήσει να διάκειται θετικά προς την πλευρά των Σκοπίων με τόσο απροκάλυπτο πλέον τρόπο.
Διαβλέπουν «ναυάγιο» στη Ν. Υόρκη
Το μεσημέρι της Παρασκευής στέλεχος του ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επαφές του κ. Νίμιτς στην Νέα Υόρκη είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσουν στο ναυάγιο των προσπαθειών, με αποκλειστική ευθύνη της πΓΔΜ. Η ίδια πηγή σχολίασε ότι τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει και το προηγούμενο της εμπλοκής που καταγράφηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, όταν η Σλοβενία έθεσε τη διευθέτηση ασήμαντης συνοριακής διαφοράς σε διμερές επίπεδο, ως προϋπόθεση για την διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ζάγκρεμπ-Ε.Ε
Το δεύτερο σημείο υπεροχής της ελληνικής πλευράς είναι η ευελιξία και η καλή διάθεση που επιδεικνύει εμπράκτως. Η Αθήνα προτείνει στα Σκόπια την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο η γειτονική χώρα δεν έχει απαντήσει ακόμα. «Αποτελεί μια λεπτή φάση του χειρισμού της εκρεμμότητας που αφορά στην ονομασία» υπογραμμίζουν διπλωματικοί παράγοντες και εξηγούν ότι η επιμονή της πΓΔΜ βλάπτει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Με άλλα λόγια, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Γκουέφσκυ δεν αντιλαμβάνεται πως όσο επιμένει στο θέμα της ονομασίας δίνει λαβές σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να μεταφέρουν στην ενταξιακή διαπραγμάτευση διμερείς διαφορές.
Αν και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι για τη διπλωματική επιτυχία του Δεκεμβρίου με την απόφαση της Ε.Ε. για να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των Σκοπίων, η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις εσωτερικές αγκυλώσεις της.
Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στα Σκόπια δεν αρκούν ώστε να παρακαμφθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία (που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1995) ούτε μέσω της Ε.Ε., ούτε μέσω του ΝΑΤΟ. «Να το καταλάβουν καλά ορισμένοι θερμοκέφαλοι στα Σκόπια κι όσοι νουθετούν τον κ. Φούλε στις προκλητικά φιλοσκοπιανές ενέργειές του», σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές.
Τρίτο σημείο υπεροχής
Η ελληνική πλευρά απαντά με νηφαλιότητα στα προκλητικά πανηγύρια και τα εμετικά καρναβάλια που οργανώνονται στα Σκόπια εις βάρος της χώρας μας με την πολιτική συναίνεση του πρωθυπουργού κ. Νικόλα Γκρουέφσκυ. Κι αυτό είναι το τρίτο σημείο υπεροχής των Αθηνών αφού έχει σοβαρή, συγκεκριμένη και σταθερή τακτική για την ειρήνη, την ασφάλεια και στη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η στρατηγική αυτή έχει έναν αντικειμενικό σκοπό, ο οποίος προβλέπει πλήρη ένταξη των δυτικών βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Από μια τέτοια προοπτική η Ελλάδα θα έχει διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη γι’ αυτό και τηρεί τα θέματα αυτά σε υψηλή θέση εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτή είναι μια τολμηρή πολιτική από την Αθήνα, η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της το σκεπτικισμό πολλών εταίρων ως προς το ενδεχόμενο νέας διευρύνσεως εξ αιτίας όσων συμβαίνουν από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
«Οι ενέργειές μας πρέπει να διακρίνονται από αποτελεσματικότητα και από ανοικτό πνεύμα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στους συνεργάτες του στο γραφείο του, κάτω από τον πίνακα που δείχνει τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τα δεδομένα στη σκακιέρα του Σκοπιανού τον επιβεβαιώνουν.
Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ε.Ε. προβάλλουν κωλύματα στην ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ. Οι πεπαλαιωμένες, αναχρονιστικές και γραφικές αντιλήψεις της σκοπιανής ηγεσίας την καθιστούν αναξιόπιστο συνομιλητή που τείνει να αυτο-απομονωθεί όσο δεν προσαρμόζεται στα δεδομένα…
Διαβάστε επίσης: