Ο Νταβούτογλου προκαλεί ξανά: Η ελληνική χούντα κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κράτησε προκλητική στάση, σε συνέχεια της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει το «Μπαρμπαρός» για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, αθώωσε την Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο.

Ο Νταβούτογλου προκαλεί ξανά: Η ελληνική χούντα κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία
2'

«Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου», επιμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στέλνει τελεσίγραφο προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας: «Ή μοιράζουμε το φυσικό αέριο ή τα δύο κράτη στην Κύπρο». Συνεχίζει μάλιστα τις δηλώσεις του λέγοντας: «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τούρκος πρωθυπουργός, έπειτα από ενημέρωση που είχε το βράδυ της Τρίτης (21/10/2014) από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960, δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί. Τώρα, αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/Κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι».

Ο κ. Νταβούτογλου δε δίστασε μάλιστα να στείλει και μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και τις εταιρείες ενέργειας, με πολύ προκλητικό τρόπο:

«Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού δια των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή εμείς, ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι».

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης για να θέσει θέμα προκλήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή