Π. Δούκας: Πώς δόθηκαν τα απίθανα θαλασσοδάνεια;
Ο Πέτρος Δούκας ταρακουνά, για μια ακόμη φορά, τα νερά. Με ένα άρθρο-παρέμβασή του, που δημοσιεύει σήμερα το newsbomb.gr...
Ο Πέτρος Δούκας ταρακουνά, για μια ακόμη φορά, τα νερά. Με ένα άρθρο-παρέμβασή του, που δημοσιεύει σήμερα το newsbomb.gr, ο επί σειρά ετών ανώτερο στέλεχος της Citibank σε διεθνές επίπεδο και υφυπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή, με χαρτοφυλάκιο το Δημόσιο Χρέος, δε μασάει τα λόγια του: Κάποιος πρέπει να απολογηθεί για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έκαναν ό,τι ήθελαν τα λεφτά του Ελληνα μικροκαταθέτη, πώς έδιναν δάνεια που γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να αποπληρωθούν και για το αν υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις. Μιλά για τους μεγαλομάνατζερς που έφεραν στις τράπεζες σε αυτά τα χάλια και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Να σώσουμε τις καταθέσεις μας…
Ολόκληρο το άρθρο του Π. Δούκα έχει ως εξής:
«Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα νοσεί. Είναι σε δεινή κατάσταση...
Οι ζημιές από τις επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε πραγματικές τιμές ρευστοποίησης ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον το 30% δανείων που έχουν χορηγήσει ΔΕΝ εξυπηρετούνται, ενώ αυτές παριστάνουν πως τάχα μόνο το 10% δεν εξυπηρετείται, ενώ έχουν αποσυρθεί καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 60 δις. Γί αυτό και δανείζονται τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ίσως και 80 δισεκατομμύρια.) Δηλαδή τα ίδια κεφάλαιά τους έχουν εξανεμισθεί (ή καλύτερα εξαϋλωθεί).
Το Ελληνικό Δημόσιο είναι και αυτό σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Και οι διεθνείς αγορές είναι τόσο φοβισμένες που αμφιβάλλω αν σήμερα θα ´αγγίζανε´ τις Ελληνικές τράπεζες, έστω και σε μηδενικές τιμές.... Οι αρχές καθυστέρησαν να ενεργοποιηθούν. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και τα κακά δεν μαζεύονται.
Θα χρειαστεί η συνεχής παρέμβαση της ΕΚΤ, μέσα όμως σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο και αρνητικό πολιτικό περιβάλλον.
Και ενώ η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διάσωση και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ίσως αναγκάζοντας κάποιες να συγχωνευθούν με άλλες, ισχυρότερες, εκτός Ελλάδος), η ΕΚΤ και η Μπλακ Ροκ πρέπει επίσης να εξετάσουν πως λειτουργούσαν τα Credit Committees των τραπεζών που έδωσαν κάποια απίθανα θαλασσοδάνεια. Αν είχαν ανεξαρτησία εισήγησης, ή αν υπήρχαν άνωθεν παρεμβάσεις; Και να δοθούν οι σχετικές, πειστικές ή μη, εξηγήσεις.
Σίγουρα, η διεθνής κρίση και τα χάλια της οικονομίας μας εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την κρίση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Δεν δικαιολογούν όμως το βαθμό θαλασσοδανείων. Δηλαδή δανείων που και κάποιος μη σχετικός θα αντιλαμβανόταν ότι δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν...
Στόχος της προσπάθειας δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι το ξελάσπωμα των μεγαλομετόχων των τραπεζών, ούτε των μεγαλομάνατζερς που έφεραν τις τράπεζές τους σε αυτά τα χάλια....
Στόχος πρέπει να είναι η διάσωση των καταθέσεων και η εξυγίανση του συστήματος, ώστε σύντομα να μπορέσουν οι τράπεζες να συμβάλλουν στην ανάταξη της οικονομίας μας....»
Πέτρος Δούκας,
πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές τράπεζες εδώ