Αγωνία στη Eurobank για τα stress test της Black Rock
Στα τελευταία ευρωπαϊκά stress test από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, η Eurobank ήταν η μόνη που κινήθηκε κάτω από τη βάση του 5, της κλίμακας. Σε άμεση σχεδόν ανακοίνωση της η διοίκηση της τράπεζας, προσπάθησε να αναστρέψει το αρνητικό σοκ στην αξιοπιστία της, που προκάλεσε η είδηση ισχυριζόμενη ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στα stress test, για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν του 2010.
Μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο η τράπεζα έχοντας προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής στη Πολωνία και σε αναδιάταξη του συστήματος ΔΙΑΣ, θα μπορούσε να πετύχει αξιολόγηση της τάξης του 5,6 και να περάσει τη βάση. Οι εξηγήσεις αυτές, με δεδομένη μάλιστα τη στήριξη που έχει η Eurobank από τα παραδοσιακά συγκροτήματα τύπου υπήρξαν επαρκείς , για την σταθεροποίηση της εικόνας της. Αυτό που τώρα ανησυχεί την ηγεσία της τράπεζας είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της συνεχώς πιέζεται, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης και των «κόκκινων» δανείων συνεχώς επιδεινώνεται.
Ταυτόχρονα τα stress test στα οποία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η Black Rock, για λογαριασμό της ΤτΕ , αλλά και των αγορών δημιουργούν αγωνία, εξαιτίας του σύντομου χρονικού διαστήματος που θα εξελιχθούν, αλλά το κυριότερο εξαιτίας της έκτασης που θα έχουν. Η διοίκηση της τράπεζας , έχοντας το δεδομένο της αρνητικής δοκιμασίας δεν έχει περιθώρια να αντιμετωπίσει και νέα αρνητική είδηση.
Επιπλέον τα stress test της Black Rock , θα είναι πολύ πιο επίμονα στον τομέα των δανείων που έχουν δοθεί , επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά και προς τις εταιρείες του Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνουν και διάφορα μετοχοδάνεια , που χαρακτηρίζει στο άρθρο του στο newsbomb.gr, ο πρώην υπουργός και πολύ έμπειρος στα διεθνή τραπεζικά κ. Π. Δούκας, ως «θαλασσοδάνεια».Ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι αυτός που ανησυχεί πολλούς και σημαντικούς παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος , συμπεριλαμβάνοντας και αυτούς της Eurobank.
Η αγαπημένη τράπεζα του πρωθυπουργού
Η Eurobank και ο Όμιλος Λάτση, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται διακρίνονται για τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στα πολιτικά κέντρα αποφάσεων της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ είναι γνωστές και οι εκλεκτικές επικοινωνίες που έχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σπ. Λάτση , σε προσωπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό πολλές στρατηγικές που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση αποτελούν εμπνεύσεις και προτροπές του ηγετικού επιτελείου της τράπεζας, που πρυτανεύει στο λόμπι των Ελλήνων τραπεζιτών. Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι στην οικία Καραμούζη , παρέστη ο Γ. Παπανδρέου για να ακούσει τις απόψεις των τραπεζών , το 2009, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν , προκειμένου να «θωρακισθεί» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα δύο χρόνια μετά το 2011, η κυρίαρχη πρόταση τους , να προωθηθεί η αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ΔΕΚΟ, με την ενεργή εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών, όχι μόνον έχει υιοθετηθεί και προωθηθεί αλλά στο Ταμείο Εποπτείας της Δημόσιας Περιουσίας , που ιδρύθηκε για τον σκοπό αυτό τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ανέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του τραπεζικού ομίλου στο Κεφαλάρι, προκαλώντας διαμαρτυρίες και συζητήσεις περί σκανδαλώδους εύνοιας, χωρίς προηγούμενο.
Η διείσδυση της τράπεζας είναι εμφανής και από το γεγονός ότι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου επιλέχθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου και για την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, επιτρέποντας στον όμιλο Λάτση να πρωταγωνιστήσει στο παιχνίδι και τις διαδρομές των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με στόχο τις δυόμιση τράπεζες, σενάριο που έχει ανατρέψει σε πρώτη φάση η επιμονή του ομίλου της Alpha Bank και της οικογένειας Κωστόπουλου να συμμετέχουν στην συγχώνευση Εθνικής – Alpha και στη συνέχεια τα αρνητικά ευρωπαϊκά stress test για την Eurobank, που απέτρεψαν το σενάριο συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank .
Παρά όμως τη θεσμική ισχύ και την πολιτική διείσδυση που διατηρεί ο τραπεζικός όμιλος και τα 900 εκ. ευρώ, που υπολογίζουν κύκλοι της αγοράς ότι είναι η στήριξη του από το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων, παραμένει ο αδύνατος κρίκος στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, με την απειλή της Black Rock να πλησιάζει και πολλές φορές να χρειάζεται ποσά μέχρι και 300 εκ. ευρώ, από την Τράπεζα της Ελλάδος, για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας του στην καθημερινότητα.
πηγή: newscode
Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ