Πώς εγκλώβισαν οι τράπεζες τους δανειολήπτες
Ασφυκτιούν οι δανειολήπτες από τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Μήνα με το μήνα τα ποσά ανεβαίνουν προκαλώντας στους δανειολήπτες πανικό.
Το μόνο αμυντικό μέσο που διαθέτουν είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ωστόσο, οι τράπεζες αρνούνται να συνεργαστούν.
Η «Citibank» για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδος κ. Ευάγγελο Κρητικό, διατηρεί πάγια τακτική να εκδίδει διαταγή πληρωμής κάθε φορά που κάποιος δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η «Eurobank», εκτός από έκδοση διαταγής πληρωμής ξεκινάει ένα μπαράζ τηλεφωνικών και γραπτών απειλών , μέσω εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικών γραφείων. Συχνά μάλιστα προχωρά και σε προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη , χωρίς τη συναίνεσή του, υποστηρίζει ο κ. Κρητικός.
Η «Εμπορική» και η «Alpha Bank» περιορίζονται σε μια απλή, τυπική απαντητική επιστολή ενώ η «Εθνική Τράπεζα», σύμφωνα πάντα με τον κ. Κρητικό, έχει ουσιαστικά καταργήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
«Καίνε» τα δάνεια με ελβετικό φράγκο και euribor
Ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνειο που είναι συνδεδεμένο με το euribor ή το ελβετικό φράγκο, σε σχέση με αυτούς που έχουν επιλέξει το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Tα δάνεια που συνδέονται με το euribor φαίνονται προς στιγμή να παίρνουν μια ανάσα, λόγω του «παγώματος» των βασικών επιτοκίων.
Μετά από δύο αυξήσεις τους τελευταίους μήνες, που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί το βασικό επιτόκιο στο 1,50%, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Ζαν Κλοντ Τρισέ, αποφάσισε να αναθεωρήσει την πολιτική ανόδου των επιτοκίων.
Τα πράγματα ωστόσο είναι σαφώς πιο δύσκολα για τους δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο. Η ενίσχυσή του εκτίναξε τις μηνιαίες δόσεις των δανείων κατά 10-20% μέσα σε ένα χρόνο. Το ποσοστό μάλιστα των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με ρήτρα ελβετικού φράγκου φτάνει το 15 – 20% του συνόλου των στεγαστικών δανείων.
Στο τέλος του 2010 η ισοτιμία ευρώ –φράγκου έκλεισε στο 1,248. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι το διάστημα 2007-2008, περίοδο που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τα συγκεκριμένα δάνεια, είχαν φτάσει στο επίπεδο του 1,65%, αντιλαμβανόμαστε ότι η διαφορά τόσο στη μηνιαία δόση όσο και στο κεφάλαιο είναι υψηλότερη.
«Στην περίπτωση των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία που είχαμε τη δεκαετία του 1990» εξηγεί ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδος κ. Ευάγγελος Κρητικός. «Τότε τα δάνεια που ήταν συνδεδεμένα με το γιεν, φαίνονταν πιο φτηνά και συμφέροντα, όταν όμως άλλαξε η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ γιεν και δραχμής , τότε χιλιάδες δανειολήπτες καταστράφηκαν γιατί είδαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ακόμη και να διπλασιάζονται εν μία νυκτί.
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τα δάνεια με ελβετικό φράγκο, όπου, ενώ είχε προηγηθεί μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία από τις τράπεζες για χορηγήσεις κυρίως στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, λόγω του ότι είχε χαμηλότερα επιτόκια, τώρα, λόγω των οικονομικών γεγονότων σε διεθνή κλίμακα και της αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ελβετικού φράγκου και ευρώ, βλέπουν τα δάνειά τους και τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται κατά ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 20%».
Το τελευταίο 6μηνο ημέρα με τη ημέρα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδιέξοδο και ζητάει βοήθεια.
Ορισμένοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είτε λόγω του ότι έχασαν τη δουλειά τους , είτε γιατί έκλεισαν τη μικρή τους επιχείρηση, είτε γιατί μειώθηκε ο μισθός τους, είτε γιατί ο εργοδότης τους αδυνατεί να τους καταβάλλει τους μισθούς τους.
Ἀλλοι βρίσκονται σε ακόμη πιο τραγικό αδιέξοδο, που τους έχει οδηγήσει το γεγονός της αύξησης του επιτοκίου δανεισμού που ακριβαίνει και σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό που λαμβάνουν, ενημερώνονται ότι λόγω αύξησης του κόστους χρήματος, αυξήθηκε το επιτόκιο δανεισμού στην πιστωτική τους κάρτα ή το καταναλωτικό τους δάνειο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, που δεν τα έχουν, αλλά και διότι λόγω της αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, βρίσκονται να οφείλουν περισσότερα από όσα είχαν δανειστεί.
πηγή: newscode
Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ