Προς συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank

Σε προχωρημένο στἀδιο βρίσκονται οι επαφές μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank

Όπως σας ενημέρωσε το newscode, οι επαφές μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τελικό deal, που "κλείδωσε" σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newscode, οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο, αλλά σταμάτησαν προσωρινά στα ενδιάμεσα λόγω της συμμετοχής των τραπεζών στα stress tests και εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες.

H συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι έχει ως αντικείμενο την συνένωση των δύο τραπεζών και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει σε δεύτερη φάση και την έκδοση μεγάλου ομολογιακού δανείου, όπου σημαντικό μέρος του θα καλυφθεί από το Qatar, το οποίο ήδη ελέγχει περίπου 4,5%.(και συγκεκριμένα του fund Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της Paramount Services Limited συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5%).

Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 14.00. Tο σχέδιο προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, από τα οποία τα 300 εκατομμύρια θα βάλει η Alpha Bank, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει η Eurobank.

Τα υπόλοιπα 1,4 δις. Ευρώ θα βρεθούν από τον άλλο μεγάλο μέτοχο, το Κατάρ, αλλά και τους υπόλοιπους μετόχους των δύο τραπεζών.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες της ΕΕ. «Με το νέο σχήμα δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατ. πελάτες, 80 δισ. σε καταθέσεις και 2.000 καταστήματα» ανέφερε τραπεζικό στέλεχος που εμπλέκεται στο deal στο Reuters.

Την Δευτέρα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών και θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση με ανακοινώσεις και συνέντευξη τύπου.

Η κυβέρνηση είναι φέρεται να είναι ενήμερη και απολύτως θετική απέναντι στην εξέλιξη.

Αναμένεται να δούμε ποια στάση θα κρατήσει η Εθνική, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και βέβαια τις επίσημες ανακοινώσεις που λογικά θα ακολουθήσουν την Δευτέρα.

πηγή: newscode

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ