«Ξεψαχνίζει» τις ελληνικές τράπεζες η BlackRock
Επίμονος και λεπτομερής μπορεί να χαρακτηριστεί ο έλεγχος που διεξάγουν τα στελέχη της BlackRock στις τράπεζες της χώρας μας....
Επίμονος και λεπτομερής μπορεί να χαρακτηριστεί ο έλεγχος που διεξάγουν τα στελέχη της BlackRock στις τράπεζες της χώρας μας και συγκεκριμένα στα δανεικά τους χαρτοφυλάκια.
Μάλιστα, μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε, οι Έλληνες συνομιλητές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το πόσο καλά ενημερωμένοι ήταν για την κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η μεθοδολογία τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας η "Καθημερινή".
Συγκεκριμένα, χώρισαν τα υπό εξέταση δάνεια σε δυο κατηγορίες, βάζοντας τον πήχη στα 25 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια εστίασαν την προσοχή τους, αρχικά στην αξία της εγγύησης που έχει δοθεί. Αν πρόκειται για ακίνητο, ζητούν από τις τράπεζες, εκτίμηση σε σημερινές τρέχουσες τιμές, από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Ωστόσο, αναμένεται να δημιουργηθεί ζήτημα με το gap των αποτιμήσεων, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αξίες που είναι εγγεγραμμένες στους ισολογισμούς είναι υπερτιμημένες σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα.
Επιπλέον, η εξίσωση των ελεγκτών της BlackRock περιλαμβάνει την πιθανότητα πτώχευσης του δανειολήπτη. Βέβαια, εννοείται ότι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες την εποχή κατά την οποία συνήφθηκαν τα περισσότερα από τα τραπεζικά δάνεια. Όλα αυτά ισχύουν για τα δάνεια άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ότι έχει να κάνει με μικρότερα δάνεια, η πολιτική που ακολουθείται από την αμερικάνικη εταιρεία είναι αυτή του δειγματοληπτικού ελέγχου.
Αυτό σημαίνει πως ζητούν από τους Έλληνες τραπεζίτες, για παράδειγμα μια παρτίδα επιχειρηματικών δανείων μια κάποιας περιόδου, που… τυγχάνει σχεδόν πάντα «να βγάζει λαβράκια».
Το συγκεκριμένο γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην ελληνική πλευρά καθώς σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.
Τέλος, αναμένεται με ενδιαφέρον τι τύχη θα έχουν τα δάνεια με τον χαρακτηρισμό total lost, δηλαδή κάποια δάνεια τα οποία θεωρούνται «οριστικά χαμένα» και κρατούνται με διάφορους τρόπους «ζωντανά» από τις τράπεζες.
Διαβάστε περισσότερα για τις ελληνικές τράπεζες εδώ