Καραμούζης: Δεν σηκώνουμε κεφάλι μέχρι το 2036
Οι τραπεζίτες στις αναλύσεις τους για το μέλλον προβλέπουν επενδύσεις μικρότερες σε ύψος της δεκαετίας του 2000-2010...
Οι τραπεζίτες στις αναλύσεις τους για το μέλλον , ακόμη και σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2036-7, προβλέπουν επενδύσεις μικρότερες σε ύψος της δεκαετίας του 2000-2010, που και αυτές όμως ήταν πολύ χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η αντίληψη τους για το πώς οδηγηθήκαμε εδώ είναι όχι μόνον προκλητική , αλλά και απολύτως ανεύθυνη για τον δικό τους ρόλο στο πώς δημιουργήθηκε και διαμορφώθηκε η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα την εποχή του «εκσυχρονισμού» και της ένταξης στο ευρώ , αλλά και η υπερκατανάλωση , που σήμερα ξαφνικά είναι κυρίαρχη αιτία για την χρεοκοπία της Ελλάδος και για την κατάρρευση του μέσου νοικοκυριού.
Είναι χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω η ανάλυση που επιχειρούν στο 4ο τεύχος του 6ου τόμου , της περιοδικής έκδοσης της Eurobank, οι Ν. Καραμούζης αναπληρωτής διευθύνων της τράπεζας και Τ. Αναστασάκος , διευθυντής των οικονομικών μελετών και δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Προβάλουν το αξίωμα ότι «καθρέφτης του μέλλοντος θα είναι οι ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις». Δεν αναφέρονται καθόλου ως προς το πώς θα γίνουν αυτές με ένα τραπεζικό σύστημα , που στην ουσία έχει καταρρεύσει με τις περισσότερες τράπεζες να οδεύουν προς κρατικοποίηση, ενώ πριν έχει απομυζήσει το σύνολο σχεδόν των κρατικών εγγυήσεων , που θα μπορούσε να εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες και ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν κατορθώσει να χρηματοδοτήσουν έστω κατ’ ελάχιστο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, έστω διαγράφοντας ένα μέρος από τους τόκους των προηγούμενων ετών , με τα εξωφρενικά –τοκογλυφικού χαρακτήρα- επιτόκια για τα δεδομένα της ευρωζώνης.
Αυτό γίνεται φανερό από την νέα πτώση της πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο -1,3% τον Αύγουστο του 2011, από -1,2% τον Ιούλιο του 2011 και 0,0% το Δεκέμβριο του 2010.
Μιλούν μάλιστα για περιορισμό του δημόσιου τομέα αλλά και του ρόλου του κράτους στην οικονομία , την ίδια στιγμή που το τραπεζικό σύστημα με κυρίαρχα στελέχη του βρίσκεται σε συνεχείς συνεννοήσεις με την Ευρώπη και την Τρόικα προκειμένου , με δάνεια του το χρεοκοπημένο κράτος των Ελλήνων , να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες , για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες του PSI .
Στόχος οι μέτοχοι και τά στελέχη των τραπεζών , να διατηρήσουν τον έλεγχο και ακόμη και αν οι τράπεζες δεν επιστρέψουν στον προϋπολογισμό ‘όσα οφείλουν από τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, με αποτέλεσμα την κρατικοποίηση τους , να επιστρέψουν στα χέρια των μετόχων τους σε μια τριετία, όταν η κρίση θα έχει υποχωρήσει, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.
Τις «μαύρες τρύπες» τους δηλαδή να τις χρηματοδοτήσουν ή να τις χρεωθούν οι Έλληνες, με τα μηδενικά περιθώρια μετά τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο.
Αυτό που εντυπωσιάζει στην ανάλυση είναι η διαπίστωση ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι η υπέρ-κατανάλωση των Ελλήνων, η οποία υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι συγκρινόμενοι με τους άλλους Ευρωπαίους οι Έλληνες καταναλώνουν ωσάν το εισόδημα τους να ήταν υψηλότερο κατά 30% από αυτό που είναι ( οι διαπιστώσεις αφορούν την περίοδο πριν τα έκτακτα μέτρα) και πρέπει να υπάρξει σύγκλιση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης , από το 75% του ΑΕΠ , στο 57,7%.
Οι κ. Καραμούζης και Αναστασάκος στο σημείο αυτό δεν έχουν καμία αναφορά στην τεράστια ευθύνη των ελληνικών τραπεζών , που όλο το διάστημα της δεκαετίας 2000-2010 οδήγησαν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα το μέσο νοικοκυριό στην υπερχρέωση , με την εμπορική και επικοινωνιακή πολιτική τους.
Έχοντας ως στόχο τα υπερκέρδη οι τράπεζες μετά το σκάσιμο της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου ανέπτυξαν μια επικοινωνιακή καταιγίδα υπέρ του πλαστικού χρήματος , με πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και στη συνέχεια με στεγαστικά και επιχειρηματικά , χωρίς αξιόπιστα κριτήρια, με αποτέλεσμα την χρηματοδότηση του κύκλου της υπερκατανάλωσης.
Σήμερα εμφανίζονται για μια ακόμη φορά τιμητές , για ένα έγκλημα και μια «φούσκα» την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν.
Πηγή: Newscode.gr