Έρευνα για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα

Οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν την ίδια πρόσβαση με τους Έλληνες στην αγορά εργασίας, ενώ δουλεύουν περισσότερο χωρίς την.....

Οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν την ίδια πρόσβαση με τους Έλληνες στην αγορά εργασίας, ενώ δουλεύουν περισσότερο χωρίς την παροχή ασφάλισης και με χαμηλότερες απολαβές πράγμα το οποίο και δεν το αποδέχονται έλληνες πολίτες.

Αν και ικανοποιημένοι από τη διαμονή τους στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δεν έχουν δικό τους σπίτι και είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουν.

Παρά τη δυσπιστία τους για τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς της χώρας, είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Επίσης, φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι ακόμα και από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αν και πολλά από τα παιδιά των μεταναστών εγκαταλείπουν πρόωρα το
σχολείο.

Και τέλος, η πλειονότητα των μεταναστών αναφέρει πως πρέπει να συνδυάσει στοιχεία του πολιτισμού τους με εκείνα της Ελλάδος.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής μελέτης η οποία αποδεικνύει σε πολλά επίπεδα τους δείκτες της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελλάδα.

H μελέτη παρουσιάστηκε σε Ημερίδα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την προεδρεία των κ.κ. καθηγητών Αντώνη Κόντη και Ηλία Μπεζεβέγκη, παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Οι δείκτες που παρουσιάζουν την ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα αφορούν στην αγορά εργασίας, τη στέγαση, τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή σε πολιτικά και κοινωνικά ιδρύματα και κοινωνικό-πολιτισμική και ψυχολογική προσαρμογή των μεταναστών. Η μελέτη αναφέρεται σε νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στους μετανάστες διαπιστώνεται ένα υψηλό ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας, καθώς μόνο το 60% των μεταναστών είναι πλήρως ασφαλισμένοι, ενώ οι μισθοί τους είναι κατά 40% χαμηλότεροι από εκείνους των Ελλήνων.

Ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται και μια αύξηση της ανεργίας μεταξύ μεταναστών λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και επειδή οι άνδρες μετανάστες βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά απ’ τις γυναίκες μετανάστριες και μάλιστα με καλύτερη αμοιβή.

Από πλευράς δεικτών ένταξης που αφορούν τη στέγαση, το 78% των μεταναστών δηλώνουν ικανοποιημένοι για τις συνθήκες διαμονής, την ίδια στιγμή όμως το 71,6% ζει σε παλιά κτίρια, ενώ το 70,8% υποφέρουν από την έλλειψη συστήματος θέρμανσης.

Από την άλλη πλευρά, πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών το οποίο στο σύνολό του δεν ξεπερνά το 10,8%, πράγμα το οποίο αποδίδεται μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά από τους έλληνες ιδιοκτήτες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 1 στις 3 αιτήσεις μεταναστών για στεγαστικό δάνειο γίνονται αποδεκτές από τις τράπεζες.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, η μελέτη έδειξε ότι το 70% των παιδιών των μεταναστών φοιτούν στο δημόσιο σχολείο, αν και το 15,2% το εγκαταλείπουν νωρίς, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 40% στις ηλικίες 19-25.

Tο 63,3% των μεταναστών είναι ικανοποιημένοι από την εκπαιδευτική υποστήριξη των παιδιών τους, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε περιφερειακές περιοχές. Αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα φαίνεται να συμμετέχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κύρια προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ελληνική γλώσσα σε ενήλικες μετανάστες, μια μεγάλη μερίδα από τους οποίους έχουν δυσκολίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο κατά την περίοδο 2009-2010, με τη συμμετοχή 1800 μεταναστών και δίνει για πρώτη φορά πλήρη στοιχεία σχετικά με τον βαθμό ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελλάδα.

Πηγή:Albanews.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή