Από τη Rassadel, στο Βατοπέδι και στο Βγενόπουλο! (μέρος Β')
Τη μία μετά την άλλη διαδέχονται οι αποκαλύψεις Βεντούρη, για τη σχέση της διαβόητης offshore της Μονής Βατοπεδίου, Rassadel...
Τη μία μετά την άλλη διαδέχονται οι αποκαλύψεις Βεντούρη, για τη σχέση της διαβόητης offshore της Μονής Βατοπεδίου, Rassadel και τον «πολύ» κ. MIG.
Ο Απόστολος Βεντούρης της Cerberus Fund, με ανακοίνωσή του, είχε αποκαλύψει ότι η Rassadel είναι μεγαλομέτοχος και έχει εξουσιοδοτήσει τον Ανδρέα Βγενόπουλο να την εκπροσωπήσει σε γενική συνέλευση της MIG!
Κλιμακώνοντας τις αποκαλύψεις, ο κ. Βεντούρης - στον οποίο αγανακτισμένοι μέτοχοι της MIG ανέθεσαν να διερευνήσει την αθέατη πλευρά του κ. Βγενόπουλου, αφού είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλούν από τα 9,70 στα 0,70 ευρώ - παραπέμπει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που διερεύνησε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Μετά τη διαπίστωση ότι η τράπεζα Marfin Egnatia (μέλος του ομίλου MIG) χορήγησε τεράστιο μετοχοδάνειο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στη Rassadel - προκειμένου η τελευταία να αγοράσει μετοχές της Marfin Investment Group, από την περιβόητη αύξηση κεφαλαίου του θέρους του 2007 - στους βουλευτές δημιουργήθηκε σειρά αποριών που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις από τον άνθρωπο που ξεκίνησε ως μικρομεσαίος δικηγόρος και έχει αυτοανακηρυχθεί σε τιμητή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας:
- Με ποια τραπεζικά κριτήρια μια υπεράκτια εταιρεία, πίσω από την οποία κρυβόταν ένα μοναστήρι, κατάφερε να «ανοίξει» σε τέτοιο βαθμό την «κάνουλα» μιας τράπεζας;
- Ποιες διασφαλίσεις είχε η Marfin Egnatia για την κάλυψη ενδεχόμενης ζημιάς, στην περίπτωση που η μετοχή της MIG υποχωρούσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειαζόταν κάλυψη σε μετρητά για να μη γίνει απαιτητό το δάνειο;
- Θα ήταν σε θέση το μοναστήρι με τις καταθέσεις που διατηρούσε στην Marfin, να καλύψει ένα τέτοιο margin call;
- Και αν ήταν τόσο μεγάλη η οικονομική επιφάνεια της Μονής Βατοπαιδίου, γιατί χρειαζόταν να γίνει μια τόσο μεγάλη επένδυση σε μετοχές με δανεικά και, μάλιστα, μέσω μιας off shore εταιρείας;
Αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα έρχονται να προστεθούν στις παλαιότερες αποκαλύψεις Βεντούρη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δημοσιοποιήσει διευθύνσεις και ονόματα μετόχων που δανειοδοτήθηκαν με αδιευκρίνιστες εγγυήσεις από την ίδια την τράπεζα του ομίλου, Marfin, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές MIG, λειτουργώντας ουσιαστικά - κατά τον κ. Βεντούρη - ως «κράχτες». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν εμφανίζονταν καν στις γενικές συνελεύσεις, παρά εξουσιοδοτούσαν τον κ. Βγενόπουλο να τους εκπροσωπεί, επιτρέποντάς του στην πράξη να ελέγχει ολόκληρο τον όμιλο, κατέχοντας αμελητέα ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, «το Δεκέμβριο του 2009 είχε μόλις το 0,30% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, δηλαδή ποσοστό που πλησιάζει το τίποτα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βεντούρης. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την εταιρεία Rassadel, τη Μονή Βατοπεδίου και το ρόλο τους στην υπόθεση MIG, η offshore εμφανίζεται στη γενική συνέλευση της 21ης Μαΐου 2010 να έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Βγενόπουλο για να την εκπροσωπήσει. Ποια είναι όμως η «ταυτότητα» της Rassadel; Η Rassadel, η εταιρεία που κατέχει το 30% της «Ανθεμιάς», του επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα, είναι η κυπριακή offshore εταιρεία, η οποία αγόρασε 64 ακίνητα της Θεσσαλονίκης και έχει τελικό δικαιούχο τη Μονή Βατοπεδίου. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αποκτήσει σχεδόν 9 εκατ. μετοχές της MIG, αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ.
O κ. Βεντούρης επισημαίνει σχετικά στην ανακοίνωση του : «Άφησα για το τέλος την γνωστή στους περισσότερους εταιρεία Rassadel, συμφερόντων της Μονής Βατοπεδίου. Η Rassadel έχει αποκτήσει σχεδόν 9 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 60 εκ. ευρώ. Και διερωτώμαστε: Έδωσε υποθήκη στα μοναστήρια; Ή μήπως έδωσε υποθήκη το νερό της λίμνης; Και πώς έδωσε εξουσιοδότηση το Μάιο στον κ. Βγενόπουλο, αφού έχουν παγώσει τα περιουσιακά της στοιχεία; Κατ’ εξαίρεση;».