Τι αποκαλύπτει ο διάλογος για το ν/σ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ

Χωρίς οργάνωση και στο πόδι έγινε η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την ίδρυση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Τι αποκαλύπτει ο διάλογος για το ν/σ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ
2'

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα περισσότερα από 165 σχόλια που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για το διάλογο και τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Τα περισσότερα σχόλια προέρχονται από γιατρούς, τόσο του ΕΣΥ όσο και του ΕΟΠΥΥ, που επισημαίνουν τις βασικές αδυναμίες του νομοσχεδίου, προβλέποντας μάλιστα ότι και το ΠΕΔΥ θα ακολουθήσει την τύχη του ετοιμοθάνατου ΕΟΠΥΥ.

Οι παρατηρήσεις έχουν ως κοινό τόπο την απουσία οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την απουσία ελέγχων, αλλά και τη μορφή εργασίας των γιατρών είτε απασχολούνται στο ΕΣΥ, είτε στον ΕΟΠΥΥ.

Μερικά χαρακτηριστικά σχόλια που έχουν αναρτηθεί αναφέρουν τα εξής:

«Βλέποντας το σύστημα υγείας στη Σουηδία και σε άλλες χώρες παρατηρούμε ότι όταν γίνονται αλλαγές σε συστήματα, το παλιό συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα και να βελτιωθεί, βλέποντας τα λάθη του στην πράξη. Δώστε τη δυνατότητα η αποκλειστική απασχόληση να είναι για 1 ή 2 ή 3 εβδομάδες(με δυνατότητα το υπόλοιπο να συμπληρώνεται στον ιδιωτικό τομέα) ή πλήρης 4 εβδομάδων(μόνο στο ΠΕΔΥ). Ας μη ξεχνάμε και τα νέα παιδιά που αναγκάζονται να φύγουν για τα ξένα, γιατί κάποιοι εδώ(βολεμένοι) έχουν πιάσει όλα τα πόστα, και τη θέση στο ΙΚΑ (κράχτης) και το ιατρείο τους έξω».

«Αναφέρεστε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν υπάρχει πουθενά η διεπιστημονική προσέγγιση, ο ρόλος των νοσηλευτών, των κοινωνικών λειτουργών, των επισκεπτριών, των μαιών. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αγωγή προαγωγή υγείας σε επισκέψεις κατ΄οικον σε screening πληθυσμού και αναλώνεται όλο το νομοσχέδιο να αναφέρεται σε καθαρά οικονομικούς όρους για μία επαγγελματική ομάδα. Ενώ η ουσία του συνολικού σχεδιασμού όπως γίνεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού δεν υπάρχει».

«Στο άρθρο 13 αναφέρεται οτι το ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό της Δ.Ε.Η Α.Ε που υπηρετεί στις υγειονομικές μονάδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ (πρώην ΚΑΠ-ΔΕΗ) αποσπάται στις Δ.Υ.ΠΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ενώ το κατ΄εξοχήν προσωπικό του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), το οποίο στήριξε την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ από την πρώτη στιγμή τίθεται σε διαθεσιμότητα. Γιατί στην Ελλάδα του 2014 ακόμα και σήμερα υπάρχουν ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ και με ποια κριτηρία και υπό ποιες προυποθέσεις παίρνονται αυτές οι αποφάσεις?».

«Η εξέταση των ασθενών στα πολυιατρεία της ΠΦΥ θα είναι δωρεάν ή με το παράβολο των 5 ευρώ που ισχύει στα νοσοκομεία?»

Πηγή: onmed.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή