ΜΥΣΥΦΑ: Οι δανειστές πιέζουν και οι δικοί μας τα «μαγειρεύουν»...
Με τη δυσαρέσκεια της τρόικα να βαραίνει για την καθυστέρηση σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που οι δανειστές απαιτούν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, το Eurogroup έκανε σαφές στην ελληνική κυβέρνηση πως τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για να λύσει εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).
Το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ έχει προκαλέσει τριβές τόσο στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης όσο και μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, των κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη.
Η πρόταση που προκρίνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι αυτή της αποκλειστικής πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία, με απελευθέρωση των τιμών τους. Η εξαίρεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τη διατίμηση όμως εξετάζεται να συνοδευτεί από ένα πλαφόν, είτε στο όριο των σημερινών τιμών είτε σε ένα αυξημένο κατά 10% επίπεδο.
Ο υπουργός Οικονομικών αυτό άλλωστε εισηγήθηκε στο Eurogroup, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και από σούπερ-μάρκετ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την προτεινόμενη ρύθμιση, καθώς όπως έχει τονίσει πως ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στην υλοποίηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, που θέτει ως ελάχιστο όριο η τρόικα.
Εμπνευστής της συγκεκριμένης πρότασης φέρεται να είναι ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εσχάτως αποφάσισε να πει «όχι» στην τρόικα, προτάσσοντας ως λόγο την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο λόγος ορθός μεν, ο υπουργός Υγείας ωστόσο, δεν επέδειξε την ίδια σύνεση όταν διατηρούσε σε ισχύ το μέτρο συνταγογράφησης δραστικής ουσίας ή όταν με την τιμολογιακή του πολιτική στο φάρμακο παρέδιδε την αγορά σε γιγάντιες ξένες φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων, παρασκευασμένων σε τρίτες χώρες, που πολλά έχουν λεχθεί διεθνώς για την ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους.
Ο πραγματικός λόγος της προβαλλόμενης άρνησης του υπουργού Υγείας να μπουν τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ φέρεται να είναι πως δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ανοίξει μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς, την ώρα που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν εδώ και δύο μήνες τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Και επειδή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ έχει μπει στην τελική ευθεία, μετά την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγει ο δρόμος για πιο δραστικές αποφάσεις και στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, στην περίπτωση που κλείσει το μέτωπο με τους γιατρούς.
Η κυβέρνηση θα ήθελε να λύσει το θέμα το συντομότερο δυνατό, για να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που βλέπουν ότι οι διαβουλεύσεις θα καθυστερήσουν και πως η όποια λύση θα δοθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.
Έτσι, δεν αποκλείεται μέσα σε αυτό το διάστημα να καμφθούν οι «αντιστάσεις» του κ. Γεωργιάδη και τελικά να συμφωνήσει σε μερική απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ και από σούπερ-μάρκετ, δηλαδή μίας ή περισσοτέρων κατηγοριών των εν λόγω φαρμάκων. Άλλωστε έχει προταθεί και αυτό το σενάριο, παρόλο που δεν προκρίνεται τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώ και ο κ. Γεωργιάδης μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακές «κυβιστήσεις».
Το ζήτημα είναι πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα παραμένουν φάρμακα, η λήψη των οποίων χωρίς επίβλεψη αρμόδιου επιστήμονα, μπορεί να οδηγήσει σε εκούσια ή ακούσια κατάχρηση και σε μη βέλτιστα κλινικά αποτελέσματα, αν όχι σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μεγαλώνει και από το γεγονός ότι το φάρμακο, ως ευαίσθητο προϊόν, απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες φύλαξης και συντήρησης, για τις οποίες αποτελεί ερώτημα αν θα ακολουθούνται πιστά στις αποθήκες ή στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.
Διαβάστε επίσης:
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το ν/σ των απολύσεων
Κυβέρνηση για ΜΥΣΥΦΑ: Στα φαρμακεία αλλά... με όρια
Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων!
«Σοβαρά λάθη για ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ»