Euaractiv: Σε «άρνηση» η Ελλάδα για τα προβλήματα στη δημόσια υγεία
Τρόικα και ελληνική κυβέρνηση αρνούνται να παραδεχτούν την έκταση των προβλημάτων στη δημόσια υγεία, εξαιτίας των άνευ προηγουμένου περικοπών στις κρατικές δαπάνες για την υγεία, τονίζει η διαδικτυακή πύλη euractiv.com που εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για ένα ακόμα δημοσίευμα στη σειρά ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την καταγγελλόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, λόγω της λιτότητας. Το συγκεκριμένο άρθρο συγκεντρώνει τις διαπιστώσεις των επιστημόνων στην έκθεση που δημοσίευσε το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αλλά και το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» για τον ανασφάλιστο καρκινοπαθή και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων.
«Σε δημοσίευμα του κορυφαίου ιατρικού περιοδικού The Lancet, ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει λάθος όταν ισχυρίζεται ότι οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες δεν έχουν βλάψει τη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι ή οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού.
Η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» είχε αποκαλύψει λίγο καιρό πριν ότι ενώ η πλειοψηφία των ασθενών που περιθάλπονταν στα ιατρεία της οργάνωσης ήταν μετανάστες, τον τελευταίο χρόνο σχεδόν οι μισοί ήταν Έλληνες πολίτες, λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Μπροστά σε αυτά τα λεπτομερή στοιχεία για τις επιβλαβείς συνέπειες της λιτότητας στη δημόσια υγεία, η αποτυχία των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών να αναγνωρίσουν δημοσίως το ζήτημα είναι αξιοσημείωτη», τονίζει η έκθεση των επιστημόνων στο Lancet.
«Μάλιστα, η επικρατούσα απάντηση είναι αυτή της άρνησης ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες... Αυτή η άρνηση δεν αναγνωρίζει και μάλιστα επιχειρεί να αναιρέσει την επιστημονική έρευνα», συνεχίζει η έκθεση.
Οι ειδικοί μιλούν για αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, υψηλά επίπεδα της διάδοσης του HIV μεταξύ των τοξικομανών, την επανεμφάνιση της ελονοσίας, όπως και για αύξηση στις αυτοκτονίες από το 2009 μέχρι το 2011.
Τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας έχουν βλάψει τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και έχουν αφήσει 800 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ασφάλιση, κυρίως επειδή έμειναν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.
Σε συνέντευξή του στην «Washington Post» ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι δεν θεωρούνται ασθένειες σαν τον καρκίνο ως «επείγοντα περιστατικά, εκτός αν πρόκειται για το τελευταίο στάδιο».
Τα σχόλια έγιναν αφού δημοσιεύθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ η περίπτωση ενός ανασφάλιστου καρκινοπαθούς, ο οποίος θα έπρεπε να πληρώσει 50.000 ευρώ από την τσέπη του, για μια αναγκαία εγχείρηση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι επείγοντα περιστατικά περιθάλπονται στα δημόσια νοσοκομεία άσχετα με την ασφάλιση. Για τα πιο οξεία περιστατικά δημιουργείται από την ελληνική κυβέρνηση ένα ταμείο 13 εκατ. ευρώ, από τα χρήματα που κατασχέθηκαν από περιπτώσεις φοροδιαφυγής», καταλήγει το δημοσίευμα της ευρωπαϊκής πύλης.
Διαβάστε επίσης:
Ουρές ταλαιπωρίας και ένταση στα δημόσια νοσοκομεία
Μικρότερη στην ευρωζώνη η δημόσια δαπάνη της Ελλάδας για την υγεία
Η τραγωδία της Υγείας των Ελλήνων βασικό θέμα στα διεθνή Μέσα
Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά για τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς
«Ναυαγεί» η μεταρρύθμιση του Α. Γεωργιάδη
Άδωνις: Προεκλογικά «τερτίπια» οι κινητοποιήσεις στα νησιά
Μήνυμα Παπούλια: Προεδρική προτροπή στον Άδωνι
Πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία το Φθινόπωρο;