Ασθενείς και γιατροί «όμηροι» στη διάλυση της δημόσιας υγείας
Σκυθρωπά πρόσωπα, σκυμμένα κεφάλια, ράντζα στη σειρά: μία ακόμα εφημερία στην κατά τα άλλα ναυαρχίδα του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», μαρτυρά τις πληγές της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, η οποία βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στις μνημονικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας αφήνει υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, απλήρωτες εφημερίες, ανεκπλήρωτες τις υποσχέσεις για μονιμοποιήσεις αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, δεν χορηγούνται καν τα ψηφισμένα πενιχρά επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας. Την ίδια ώρα που δεν επαρκούν οι πόροι για τις προμήθειες των νοσοκομείων με φάρμακα και άλλα υλικά, όλο και περισσότερες υπηρεσίες των νοσοκομείων περνούν στον ιδιωτικό τομέα.
Στον Ευαγγελισμό, το σωματείο των εργαζομένων παλεύει εδώ και καιρό παρά τα «κλειστά αυτιά» των υπευθύνων, ζητώντας λύση για το μεγάλο ζήτημα της των ανασφάλιστων και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που φέρνει η μείωση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Σήμερα, η κατάσταση έχει ως εξής:
Λείπουν 65 ειδικευόμενοι γιατροί, με ευθύνη της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (1η ΥΠΕ), η οποία δεν ενεργοποιεί εγκαίρως τις διαδικασίες αντικατάστασης, όταν ολοκληρώνεται η θητεία τους. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί που κάνουν μέχρι και 11 εφημερίες τον μήνα!
Παράλληλα, οι ελλείψεις γιατρών φαίνεται πως θα αυξηθούν, καθώς από τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μόνο 23 από τους 57 έχουν υποβάλει αίτημα για να παραμείνουν στον Ευαγγελισμό με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Μέχρι πρόσφατα παρέμενε άλυτο το θέμα των αδειών του 2012(!) των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, που δεν δόθηκαν λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Το σωματείο απέσπασε με δυσκολία την υπόσχεση ότι θα χορηγηθούν έστω ως ρεπό. Οι πρόσθετες εφημερίες του 2012 και του 2013 παραμένουν απλήρωτες, με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη να τοποθετεί τη σχετική τροπολογία στα τέλη Μαΐου. Εκκρεμής επίσης παραμένει η υπόσχεση για νομιμοποίηση των επί θητεία ιατρών.
Για το νομοθετημένο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους του νοσοκομείου δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία από την πλευρά της διοίκησης, ενώ δεν υπάρχει και γιατρός εργασίας, για να καθορίσει το βαθμό επικινδυνότητας κάθε κλάδου, ώστε να καθοριστεί και το ποσό που αναλογεί.
Οι μεταφορές βιολογικών υλικών, τροφίμων και ρουχισμού έχουν ανατεθεί από την ΥΠΕ σε ιδιωτική εταιρεία, τα τρόφιμα στον παιδικό σταθμό και άλλες μικρομεταφορές γίνονται από οδηγούς-υπαλλήλους του νοσοκομείου. Δίνοντας εντολή το υπουργείο Υγείας και η ΥΠΕ στους εν λόγω υπαλλήλους, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, να λειτουργούν ως οδηγοί, πάνε να λύσουν τα προβλήματα από τη διαθεσιμότητα των οδηγών.
Υπάρχει σοβαρό ζήτημα πιθανής πλήρους ιδιωτικοποίησης των μαγειρείων του νοσοκομείου. Ήδη υπάρχουν περίπου 80 εργολαβικοί μάγειροι και τραπεζοκόμες, οι ελάχιστοι μόνιμοι συνταξιοδοτούνται. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα επέλθει και με την εκχώρηση του catering σε ιδιώτες, είτε με την εκχώρηση του εξοπλισμού είτε με την αδρανοποίησή του εφόσον τα φαγητά θα παρασκευάζονται αλλού. Το κόστος δε, θα είναι τεράστιο και η ποιότητα αμφίβολη.
Με την επερχόμενη αξιολόγηση, τέλος, η πόρτα της εξόδου θα ανοίξει διάπλατα, προσαρμόζοντας ιατρικό, νοσηλευτικό και προσωπικό στους μνημονιακούς στόχους του υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Χαριστική βολή στα νοσοκομεία από Άδωνι: Δίνει το catering σε ιδιώτες