Ερρίκος Ντυνάν: Ένα ακόμα νοσοκομείο στα χέρια ιδιωτών;

Καταδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση η στρατηγική του κ. Γεωργιάδη για ιδιωτικοποίηση της υγείας

Ερρίκος Ντυνάν: Ένα ακόμα νοσοκομείο στα χέρια ιδιωτών;
4'

Άλλο ένα νοσηλευτήριο- ειδικού χαρακτήρα ωστόσο- φαίνεται ότι περνά στα χέρια ιδιωτών, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά, την σαφή στρατηγική του υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη για ιδιωτικοποίηση της υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι μνημονιακές πολιτικές που υπηρετεί με τόση αφοσίωση.

Το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο έχει ταλανιστεί τόσο από μία σειρά κακών χειρισμών προηγούμενων διοικήσεων και μαζί με αυτό οι 1.000 και πλέον εργαζόμενοί του, αποτελεί αυτή την στιγμή «πολύφερνη νύφη» όχι όμως για το δημόσιο σύστημα αλλά για τους ιδιώτες.

Ιδιαίτερα, μετά την βεβαίωση καλής λειτουργίας με τριετή ισχύ που έλαβε από το υπουργείο Υγείας πριν μερικές εβδομάδες, αλλά και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη τον Μάρτιο μεταξύ υπουργείου Υγείας, τράπεζας Πειραιώς και Διοίκησης του νοσοκομείου (προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα) γίνεται φανερό, ότι το νοσοκομείο αργά αλλά σταθερά, ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της υγειονομικής αγοράς και περίθαλψης.

Το ερώτημα ωστόσο είναι ποιος μεγάλος όμιλος θα το κερδίσει τελικά, αφού πολλοί είναι αυτοί που το διεκδικούν, καθώς είναι γεγονός, ότι έστω και εάν έχασε προσωρινά την αίγλη του, ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί πραγματικό «στολίδι» για την περίθαλψη και για την αγορά υγείας, αν και ένα μεγάλο μέρος από το επιστημονικό του δυναμικό έχει φύγει.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εργάζονται στο Ντυνάν γύρω στους 1030 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 840 είναι διοικητικοί υπάλληλοι και νοσηλευτές και οι 180 γιατροί. Όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 8-13 μήνες, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Γρηγόριο Κωσταρά, προτεραιότητα αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Ένας από τους μνηστήρες που το διεκδικούν φανερά πλέον, είναι το νοσοκομείο Metropolitan- βασικοί μέτοχοι του οποίου είναι ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος και ο επιχειρηματίας Β. Θεοχαράκης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου κ. Δημήτρης Σπυρίδης – ο οποίος έχει και ο ίδιος μετοχική συμμετοχή στο νοσοκομείο- μιλώντας στο onMed.gr άφησε να φανεί ξεκάθαρα, η πρόθεση της διοίκησης να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν. «Θέλουμε να αγοράσουμε το Ερρίκος Ντυνάν και όχι να γίνουμε managers, ωστόσο θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να δουλέψει το νοσοκομείο έως ότου ισορροπήσει» τονίζει.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο προβάλλει ο κ. Σπυρίδης για την εξαγορά του Ντυνάν, είναι το γεγονός ότι το Metropolitan αποτελεί έναν κερδοφόρο όμιλο, ο οποίος ακόμη και μεσούσης της ύφεσης δεν είχε ζημιές, εμφανίζει πληρότητα 110% όπως αναφέρει χαρακτηριστικά την ώρα που άλλοι όμιλοι παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας, σημειώνουν χαμηλή πληρότητα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το Metropolitan σώθηκε σε μεγάλο βαθμό και από το κούρεμα που επιβλήθηκε στους παρόχους υγείας, καθώς δεν έχει μεγάλη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ αφού μόνο το 18% του τζίρου του προέρχεται από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ακόμη, το Metropolitan, διαθέτει 300 κλίνες και απασχολεί 2.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Το Metropolitan επίσης, ενεπλάκη τα τελευταία δύο χρόνια και με το περίφημο «κύμα» των Λίβυων ασθενών τραυματιών του πολέμου. Έχει νοσηλεύσει γύρω στους 6.000 Λίβυους και τις τελευταίες ημέρες πληρώθηκε ένα υπόλοιπο από την νοσηλεία που εκκρεμούσε, 30 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν, να πούμε ακόμη, ότι οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους γιατρούς και τους εργαζομένους του νοσοκομείου υπολογίζονται σε 13,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα οικονομικά βάρη του νοσοκομείου αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει το δάνειο που είχε συνάψει το «Ερρίκος Ντυνάν», επί διοίκησης Ανδρέα Μαρτίνη, ύψους 96 εκατ. ευρώ, με τη Marfin Popular Bank στην Κύπρο. Αρχικά το δάνειο είχε παραμείνει στην Κύπρο, αλλά πέρασε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έγινε με το χαρτοφυλάκιο της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν χρέη σε προμηθευτές και υποχρεώσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το «Ερρίκος Ντυνάν» οφείλει 117,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και άλλα 37,4 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ. Επίσης, οφείλει 5,1 εκατ. ευρώ στην Εφορία, 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και 5,1 εκατ. ευρώ σε άλλους.

Πηγή: Onmed

Διαβάστε επίσης:

Το «στοίχημα» επιβίωσης του Ερρίκος Ντυνάν

Ερρίκος Ντυνάν: Μνημόνιο συνεργασίας για οριστική λύση

Ερρίκος Ντυνάν: «Όμηροι» εργαζόμενοι, ασθενείς και προμηθευτές

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή