Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια

«Λείπουν» 165 εκατ. ευρώ για φάρμακα στα νοσοκομεία - Κατά 45% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η παρεχόμενη φαρμακευτική κάλυψη για τους Έλληνες πολίτες

Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια
3'

Με μελανά χρώματα παρουσιάζει την κατάσταση στον τομέα της υγείας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Φρουζής υποστηρίζει ότι ο κλάδος της υγείας τοποθετήθηκε υπέρμετρα ως προτεραιότητα στη διαδικασία των περικοπών, στο πλαίσιο της νέας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συνέπεια της αριθμοκεντρικής πολιτικής που υιοθετήθηκε ήταν η περιθωριοποίηση του ασθενούς. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεδειγμένα αρνητικό, καθώς οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται πλέον εδώ και δύο χρόνια με αναξιοπρεπή στάση όσον αφορά την περίθαλψή τους και τα ίδια τα νούμερα είναι αυτά που το αποδεικνύουν» τονίζει.

Παρά τις προειδοποιήσεις όλων των εκπροσώπων της αλυσίδας φαρμάκου, η κρατική φαρμακευτική δαπάνη έπεσε φέτος κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Επιπλέον, η συμμετοχή των ασφαλισμένων αυξήθηκε, σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας και μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων.

«Την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη ομάδα ανασφάλιστων, που ξεπερνάει τα 2 εκατ. συμπολίτες μας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: η ετήσια δαπάνη κατ' άτομο για φάρμακα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 178 ευρώ, με την παρεχόμενη κάλυψη να είναι χαμηλότερη κατά 45% του μέσου όρου της Ευρώπης των 27. Το γεγονός αυτό «σίγουρα υποβαθμίζει σημαντικά τον Έλληνα πολίτη μέσα στην Ευρώπη» συμπληρώνει ο κ. Φρουζής.

«Εγκαίρως θέσαμε μια κόκκινη γραμμή. Κι αυτή είναι το επίπεδο των 2,2 δισ. ευρώ ενός εξαιρετικά συμπιεσμένου προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Όμως σταθερά οι αποφάσεις που παίρνονται ξεχνούν τον πολίτη και επιβάλλονται από την τρόικα χωρίς επιμονή σε διαπραγμάτευση στηριγμένη σε επιχειρήματα» προσθέτει.

Όσο για τα νοσοκομεία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων βρίσκεται στα 535 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάζεται να φτάσει τα 700 εκατομμύρια. «Τα περισσότερα έχουν ήδη σταματήσει να δίνουν φάρμακα ελλείψει προϋπολογισμών», υποστηρίζει ο κ. Φρουζής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα ψάχνοντας τη θεραπεία τους.

Αναφορικά με το clawback, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τονίζει ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει να το πληρώνουμε εσαεί καλύπτοντας αστοχίες της πολιτείας. Η υπέρβαση της δαπάνης δεν μπορεί να ξεπερνάει το 2% του ετήσιου στόχου».

Τέλος, ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του, αναγνωρίζοντας από νωρίς τη μεγάλη κοινωνική ανάγκη, προχώρησαν στη σύσταση της «Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ». Πρόκειται για ένα δίκτυο δωρεάν διάθεσης φαρμακευτικού υλικού για άπορους και ανασφάλιστους. «Θέλοντας να διευρύνουμε τη δράση μας, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο με τη συμμετοχή τόσο του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ, αλλά και των βασικών μας εταίρων σε αυτή την προσπάθεια, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα μπορέσουμε ακόμη περισσότερο να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σε πανελλήνια κλίμακα, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία υλοποίησης αλλά και παρακολούθησης δωρεών», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Με στάση πληρωμών απειλείται ο ΕΟΠΥΥ

Βορίδης: Αύξηση δαπανών για την υγεία

Συνταγογράφηση δραστικής: Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ;

Άδωνις: Έφυγε δίνοντας τη χαριστική βολή στο ελληνικό φάρμακο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή