ΠΙΣ: Άλυτα παραμένουν επείγοντα προβλήματα περίθαλψης του λαού

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς παρατηρεί στασιμότητα από μεριάς υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στην προώθηση λύσεων σε τρέχοντα και επείγοντα προβλήματα σχετικά με την περίθαλψη του λαού και την λειτουργία των ιατρών.

ΠΙΣ: Άλυτα παραμένουν επείγοντα προβλήματα περίθαλψης του λαού
3'


Τα κύρια προβλήματα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ, είναι η αποδυνάμωση του ΕΣΥ, η καθυστέρηση στο ΠΕΔΥ, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων από τον ΕΟΠΥΥ, το πλαφόν συνταγογράφησης, η μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη.

Αναλυτικότερα, «τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έχουν υποστεί στελεχιακή, υλική και χρηματοδοτική αποδυνάμωση, αλλά δεν αναλαμβάνονται μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες τέτοιες οι οποίες να δημιουργούν συνθήκες αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών για το ορατό μέλλον. Η διαδικασία για την πρόσληψη των 1.000 και πλέον ιατρών, οι οποίοι έχουν κριθεί και επιλεγεί από τα Συμβούλια Κρίσεως και Επιλογής, προωθείται με το σταγονόμετρο, οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αδυνατούν να καλύψουν τις ελλείψεις και οι νοσοκομειακοί ιατροί, παρά τις εξαγγελίες για αποκατάσταση των αδικιών, αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, περιμένουν να δουν πράξεις και όχι εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

Το ΠΕΔΥ καρκινοβατεί, οι ασφαλισμένοι βρίσκουν τις μονάδες του αποδυναμωμένες και αναζητούν λύσεις στην ιδιωτική περίθαλψη, πληρώνοντας από το υστέρημά τους. Η ένταξη των ιατρών του ΠΕΔΥ σε ΠΑΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα, η τακτοποίηση ζητημάτων τους, επιστημονικών και εργασιακών, δεν προωθείται και η πρόσληψη των επικουρικών παραμένει προς υλοποίηση στο μέλλον.

Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μια γκρίζα πραγματικότητα, δημιουργεί παθογένεια σε όλο το σύστημα υγείας και δεν εξοφλεί τους παρόχους υγείας, όπως έχει υποχρέωση.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει επίσης στα ζητούμενα, το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, με τις πρόχειρες και ακατανόητες υπουργικές αποφάσεις, αναστέλλεται συνεχώς από το ΣτΕ, το clawback, όμως, παραμένει για να καλύψει την ανικανότητα στην προώθηση ενεργειών και ουσιαστικών λύσεων.

Η πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τα διαγνωστικά εργαστήρια, με το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο και περιφέρεια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των εργαστηρίων, με το δυνητικό clawback και τις συνταγογραφικές οδηγίες, δεν προωθείται. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση του σχεδίου της υπουργικής απόφασης το οποίο είχε συναποφασιστεί μεταξύ ΠΙΣ και υπουργείου, το σχέδιο αυτό, δυστυχώς, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει, παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου.

Όσον αφορά τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, δεν υλοποιείται η πρόταση μας για Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, προς αντικατάσταση των παλαιών συμβάσεων που έχουν λήξει, με ελευθερία πρόσβασης όλων των ιατρών, ενώ η πρότασή μας έχει τύχει θετικής αναγνώρισης. Η στασιμότητα όσον αφορά τις συμβάσεις ιατρών και εργαστηρίων παραμένει, προς δόξαν των οπαδών της ανεπάρκειας και της ανικανότητας.

Ενώ έχει παρέλθει το πρώτο εξάμηνο του έτους, η φαρμακευτική δαπάνη έχει υποστεί υπέρβαση κατά 170 εκατομμύρια ευρώ, οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν καλύψει τον προϋπολογισμό του έτους, τα 300 εκατομμύρια ευρώ, και ο γενικός προϋπολογισμός για την υγεία κατά το τρέχον έτος, με τις χαμηλές προβλεπόμενες δαπάνες, έχει σχεδόν εξαντληθεί».

Διαβάστε επίσης:

Η απόφαση του ΣτΕ και το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή