Μ. Βορίδης: Θα θέσει θέμα για το άδικο clawback στην τρόικα;

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για άδικο και δυσβάσταχτο μέτρο.

Μ. Βορίδης: Θα θέσει θέμα για το άδικο clawback στην τρόικα;
4'

Είναι αναμφισβήτητα μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη όταν οι πάροχοι υγείας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια υπό την δαμόκλειο σπάθη της τρόικας και των δανειστών έχουν ματώσει και έχουν συνεισφέρει απίστευτα ποσά για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, να ακούν τον ίδιο τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, να λέει ότι ο μηχανισμός του clawback (αυτόματη επιστροφή όταν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης) αποτελεί αδικία.

Πράγματι, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το μέτρο είναι άδικο και δυσβάστακτο για τη βιομηχανία, στην ομιλία του στο συνέδριο του Ηealthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την περασμένη εβδομάδα, μία δήλωση η οποία ανακυκλώθηκε από τις κυριακάτικες εφημερίδες. Μία τοποθέτηση, η οποία προκάλεσε αίσθηση, καθώς οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν αναφερθεί με τα πιο σκληρά λόγια στα μέτρα αυτά, χαρακτηρίζοντάς τα τιμωρητικά χαράτσια. Επιπλέον, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου του ΣΦΕΕ, το ΔΣ επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά, αποτελούν τον ορισμό κακής πολιτικής και αστοχία, ενώ θυμίζουν κακό μαθητή, δηλαδή ότι και να κάνεις εγώ θα πάρω πίσω τα λεφτά μου. Να σημειωθεί ότι για clawback και rebate η φαρμακοβιομηχανία καλείται να πληρώσει το 2014 το ποσό των 585 εκατ. ευρώ.

Όμως ο κ. Βορίδης πρέπει να αντιληφθεί ότι στην πολιτική τα λόγια μπορεί να είναι εύκολα, ωστόσο εκείνο που μένει, είναι οι πράξεις. Γιατί με αυτές προχωράς και χαράσσεις τα επόμενα στρατηγικά σου βήματα. Και τώρα δεν μένει παρά ο υπουργός Υγείας να αποδείξει στην πράξη πλέον, ότι εννοεί αυτό που λέει και επομένως, να δώσει μία πραγματική ανάσα σε όλους τους παρόχους υγείας, καταργώντας ή έστω περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το clawback και το rebate.

Διότι δεν είναι δυνατόν, το κράτος να απαιτεί επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία – που έτσι και αλλιώς αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα της πραγματικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας – και από την άλλη πλευρά, να επιβάλλει δυσβάστακτα ποσά.

Τις ημέρες αυτές που η τρόικα και οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα, είναι μία χρυσή ευκαιρία να θέσει το θέμα υπόψιν τους ο κ. Βορίδης. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε χθες από τους δανειστές, την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία για το 2015, θέμα που δεν έχει εξαντληθεί και βρίσκεται υπό συζήτηση.

Η αύξηση των δαπανών υγείας στον προϋπολογισμό του 2015 με τη σταδιακή κατάργηση δυσβάστακτων μέτρων που έχουν γονατίσει τη φαρμακοβιομηχανία, είναι η ευκαιρία του κ. Βορίδη να ξεφύγει από την πεπατημένη που ακολούθησαν οι δύο προκάτοχοί του κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης, τους οποίους οι πολίτες αλλά και οι φορείς υγείας, τους θυμούνται με τις πιο μελανές αναμνήσεις.

Άλλωστε ας θυμηθεί ο υπουργός Υγείας, τι έλεγε στην ομιλία του στο συνέδριο του Healthworld αναφορικά με τα άδικα και δυσβάστακτα μέτρα του clawback και rebate:

«...Εγώ το σέβομαι το επιχείρημα αυτό, αλλά από την άλλη μεριά οφείλουμε να αντιληφθούμε και το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

Εμείς έχουμε να τηρήσουμε έναν προϋπολογισμό. Σε τελευταία ανάλυση αυτός ο προϋπολογισμός θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε και περισσότερο ακούω το επιχείρημα της προβλεψιμότητας.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο συνδέεται κυρίως με το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής και το clawback. Η απάντηση λοιπόν είναι, εφόσον πάλι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την προβλεψιμότητα».

Με μία αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία ενισχύεται σίγουρα η προβλεψιμότητα και οι κλάδοι της υγείας αποκτούν την δυνατότητα να σχεδιάσουν ομαλά το επιχειρηματικό τους μέλλον σε όφελος πάντα του ασθενή και της δημόσιας υγείας.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

«Όλα καλά» δηλώνει ο Μάκης Βορίδης μετά τη συνάντηση με την τρόικα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή