Όλες οι προληπτικές ενέργειες για τον ιό Έμπολα
Σύγχυση και αναστάτωση προκάλεσε ένα λάθος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη Συντονιστική Συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με θέμα τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού Έμπολα.
Ο «συναγερμός» είχε να κάνει με την τοποθέτηση ή μη θερμικών καμερών στα ελληνικά αεροδρόμια.
Το αρχικό δελτίο Τύπου ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι πάρθηκε μέτρο εγκατάστασης θερμικών καμερών στα αεροδρόμια της χώρας, μολονότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις προσβεβλημένες χώρες (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), συμμεριζόμενος τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και ΗΠΑ. «Επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων, το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο τόνισε (σ.σ ο υπουργός)» ανέφερε το δελτίο Τύπου.
Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε νέο δελτίο Τύπου, στο οποίο είχε απαλειφθεί το επίμαχο χωρίο. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, το λάθος αποδίδεται σε άστοχη μετάφραση υπηρεσιών των Βρυξελλών. Ωστόσο, η λανθασμένη πληροφορία, όσον αφορά στην Ελλάδα, είχε ήδη διαδοθεί και σενάρια «τρόμου» για ασθενείς με πυρετό που θα εντοπίζονται στα ελληνικά αεροδρόμια και θα οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους «καραντίνας» μέχρι να διαπιστωθεί αν παρουσιάζουν και άλλα συμπτώματα του ιού, είχαν κάνει την εμφάνισή τους.
Στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργιών Υγείας πράγματι συζητήθηκε ο έλεγχος «screening» των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία). Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια. Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η Γαλλίδα Υπουργός, η οποία ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου και στη Γαλλία.
Άλλα κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών- δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων. Επισήμανε το πρόβλημα του ελέγχου των λιμένων και λοιπών πυλών εισόδου της χώρας από θάλασσα και ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών. Ο κ. Βορίδης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.
Στο πλαίσιο των μέτρων ετοιμότητας για τη χώρα μας, πραγματοποιείται άσκηση προσομοίωσης αντιμετώπισης πραγματικού περιστατικού Έμπολα στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Εκεί έχει δημιουργηθεί ειδική Μονάδα Απομόνωσης, με τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος σε ενδεχόμενη ενεργοποίησή του. Επίσης, έχει οριστεί και η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα που θα αναλάβει τη φροντίδα αυτών των περιστατικών. Πρόκειται για έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους σε έκτακτες καταστάσεις επιστήμονες, ενώ ειδική ομάδα υπάρχει και στο ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, τρία σεμινάρια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνοριακούς σταθμούς, ενώ, η Ελλάδα θα παράσχει συμβουλές και τεχνογνωσία σε άλλες χώρες στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της Ε.Ε, όπως είχε δηλώσει στο ο κ. Βορίδης.
Επίσης, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στελεχών του ΕΚΕΠΥ και εκπροσώπων άλλων αρμόδιων φορέων, έχουν ληφθεί τα εξής πρόσθετα μέτρα:
- Άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον ιό Έμπολα.
- Οι επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.
- Άμεση και σε βάθος ενημέρωση για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών.
- Έκδοση επικαιροποιημένων συστάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν.
- Τοποθέτηση αφισών στις πύλες εισόδου της χώρας, στις οποίες θα αναφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Επιπλέον, έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών, επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.
Παλαιότερες συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ) και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.
Η επιδημία του ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό τον Έμπολα ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2014 στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι τις 5 Οκτώβρη είχαν αναφερθεί 8.033 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 3.865 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 - 59 ετών. Από τον έλεγχο επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων με PCR, διαπιστώθηκε η γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98%, με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009.
Διαβάστε επίσης:
Σε απομονωμένο κτίριο νοσοκομείου η νοσηλεία πιθανού κρούσματος Έμπολα
Ενημέρωση στη Βουλή για τα μέτρα ετοιμότητας κατά του Έμπολα
Προληπτικά μέτρα στο λιμάνι του Πειραιά για τον ιό Έμπολα
Το «Αμαλία Φλέμινγκ» έτοιμο να ανταποκριθεί σε περίπτωση κρούσματος Έμπολα